Thema's

14 december 2009

Tweede Kamer debatteert over homo's, lesbo's en transgenders

Volgens minister Plasterk zorgt een wetswijziging er in de loop van volgend jaar voor dat lesbische stellen die een kind krijgen, waar het hun ouderschap betreft in de toekomst net zo behandeld worden als heteroparen. Nu is het nog zo dat de partner van de vrouw die de baby baart, het kind met toestemming van de rechter moet adopteren.

Te gek
Tijdens het debat bleek verder dat het kabinet nog moet studeren op de kwestie die Femke Halsema van GroenLinks aankaartte over transseksuelen. Nu wordt bij geslachtsverandering alleen de operatie aan de meest bepalende geslachtsdelen vergoed, maar niet bijvoorbeeld die aan de borsten. Die ingreep zou 'cosmetisch' zijn. Halsema vindt dat te gek voor mensen die duidelijk in het verkeerde lichaam zitten. Plasterk toonde begrip, maar de zaak ligt volgens hem erg gecompliceerd omdat dan ook weer moet worden gekeken naar de rechten van bijvoorbeeld een vrouw die altijd al vrouw was en ook een operatie aan de borsten wil.

Vrijheid van onderwijs
De positie van homoseksuele leerkrachten en leerlingen in het bijzonder onderwijs blijft in de kamer een gevoelig thema. 'Een school kan eisen stellen aan wat een docent uitdraagt, bijvoorbeeld dat de wereld in zes dagen geschapen is. Maar het uitsluiten van mensen om persoonskenmerken mag niet', zei Plasterk. De bewindsman legde nog eens uit dat vrijheid van onderwijs geen vrijbrief mag zijn voor discriminatie en onderdrukking. De rechten die scholen hebben om in het kader van de Algemene wet gelijke behandeling een eigen personeelsbeleid te voeren, komen binnenkort overigens apart aan de orde in de Tweede Kamer.

Bron: Gaysite.nl