Thema's

14 december 2009

Hoe hetero ben jij? De resultaten

'Ook hetero's voelen zich gediscrimineerd', zegt Erwin Heyl, bestuurslid en onderzoeker bij het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi). Op een schaal van 0  tot 100 scoren ze een 7,0. Bi's scoren op dezelfde schaal 25,3 en homo's/lesbo's zelfs 28,4. 'Dat betekent wel dat homo's, lesbo's en bi's zich tot vier keer vaker gediscrimineerd voelen', aldus Heyl. Hierin verschillen Vlaamse holebi's niet met Nederlandse.

Gelukkiger
Een ander opvallend resultaat is dat voor Nederland 40 procent van de homo's aangeeft tegenover iedereen uit de kast te zijn. Dit geldt voor slecht dertien procent van de bi's. En in België ligt dit percentage beduidend lager, respectievelijk 32 en negen procent. Mensen die uit de kast zijn voelen zich over het algemeen ook gelukkiger. Maar de bi's die niet uit de kast zijn, ervaren de helft minder discriminatie ten opzichte van homo's/lesbo's die nog in de kast zitten. Op het werk heeft bijvoorbeeld 72 procent van de biseksuelen aan dit niet verteld te hebben aan collega's, tegenover 31 procent van de homo's.

60 procent monogaam
Een vooroordeel dat door dit onderzoek ontkracht wordt is dat bi's per definitie meer relaties tegelijk zouden willen. Ruim 60 procent geeft de voorkeur aan een monogame relatie.
Het onderzoek is op 10 oktober van start gegaan, de Nationale Coming Out-dag. Het doel van deze dag, geïnitieerd door de Nederlandse minister Plasterk, is om iedereen zijn eigen identiteit zoveel mogelijk zonder belemmeringen te kunnen laten beleven.

Speelse manier
De test is nog tot en met 31 december in te vullen via hoeheterobenjij.nl Het is een speelse manier om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken, uit de kast te komen en rolpatronen te doorbreken, ook voor biseksuelen, aldus het LNBi.  

Meer informatie: lnbi.nl
Meer lezen over biseksualiteit op deze site.