Thema's

3 december 2009

Levensverhalen van oudere lesbische en biseksuele vrouwen

De getuigenissen in Oud = Out zijn aangrijpend, soms grappig, soms pijnlijk en in elk geval authentiek. Het geïllustreerde boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat een thematische analyse van veertien interviews met lesbische en biseksuele vrouwen, geboren tussen 1910 en 1940. Het tweede deel presenteert zes van de veertien getuigenissen zo goed als volledig.
 
De veertien vrouwen vertellen over hun kindertijd en puberteit. Ze halen herinneringen op aan hun schooltijd, hun eerste lesbische gevoelens, hun eerste vriendinnetjes en waar ze uitgingen. Ze gaan dieper in op het proces van zelfaanvaarding, vaak eenzaam en pijnlijk. Zowel de reacties van de buitenwereld (familie, vrienden, collega's) op hun coming out als de redenen waarom ze er soms voor kozen hun seksuele geaardheid verborgen te houden, komen aan bod. Ze spreken ten slotte uitvoerig over hun relatie(s) en over hoe ze die vormgaven in een vrouw- en homo-onvriendelijk klimaat.
 
Omdat het boek meer dan tien jaar na de gesprekken verschijnt, was het niet meer mogelijk alle geïnterviewde vrouwen terug te vinden. Enkelen zijn overleden, anderen verhuisd. Drie vrouwen, Denise, Liliane en Vic, vonden de auteurs terug. Zij konden de teksten inzien en hun goedkeuring geven. De overige verhalen zijn geanonimiseerd: hun namen en eventuele plaatsnamen en situaties zijn veranderd.

Praktische informatie
Ann David en Mips Meyntjens, Oud = Out - Ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945. 152 pp. ⿬ 12,50, ISBN: 978-90 8092 367-6, NUR 694
 
Het boek is een gezamenlijke uitgave van het homo/lesbisch archief, documentatiecentrum Fonds Suzan Daniel en uitgeverij 't Verschil en kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid en van Casa Rosa.


Bestellen vanuit Nederland kan rechtstreeks bij de uitgever: info(@)verschil.be of tel: +32-3-2260804.