Thema's

Vreemdgaan

Veel relaties lopen erop stuk, veel vrouwen doen het dus. Seks met een ander kan aantrekkelijk zijn, ook als je geen open relatie hebt. Maar je zet wel wat op het spel.

Er zijn veel redenen om vreemd te gaan. Een saai seksleven of een beklemmende relatie bijvoorbeeld. Vreemdgaan kan puur voor de lust of een vlucht zijn. Het kan een overstap zijn naar een nieuwe relatie, of een test: ben ik nog wel in trek? Ook kan je het zien als een straf voor een controlerende partner.

Afspraken of geen afspraken, een open of een monogame relatie, je kunt altijd met een ander in bed belanden. Wat doe je? Er zijn goede redenen om het wel én om het niet te vertellen aan je vriendin. Misschien wil je het niet vertellen omdat het weinig voorstelde. Je hebt alleen maar staan flirten in de kroeg, of een beetje gezoend in de disco. Of je hebt wel met een ander gevreeën, maar het betekent niks voor je en het blijft dus bij die ene keer. Je vind het niet de moeite waard om het te zeggen en je wilt je vriendin niet onnodig ongerust maken. Misschien hebben jullie dit afgesproken: als er tóch wat gebeurt, vertel het dan maar niet. Ook kun je bang zijn om eerlijk te zijn, omdat je denkt dat je vriendin zo kwaad wordt dat ze het onmiddellijk uitmaakt. Je houdt dus je mond omdat je haar niet kwijt wilt raken. Maar vervolgens heb je een levensgroot schuldgevoel!

Eerlijkheid is een goede reden om je slippertje op te biechten. Je hebt een schoon geweten en je beslist niet voor je vriendin of ze deze informatie wel of niet aankan. Dat kan ze zelf bepalen, als jij haar vertelt wat er is gebeurd. Belangrijk is wat je voelt voor je nieuwe flirt. Als het een vergissing was, en je het liefst bij je vriendin wilt blijven, zeg dat dan. Verzeker haar dat je van haar houdt. Maar als je nog naar die andere vrouw verlangt en jouw uitstapje je relatie bedreigt, kun je dat waarschijnlijk ook beter zeggen. Je vriendin heeft het recht te weten dat jij op het punt staat er met een ander vandoor te gaan. Daarmee geef je haar de kans om voor jou te vechten.

Misschien is overspel een teken aan de wand. Je vlucht uit je relatie omdat je niet krijgt wat je wilt. Je bent ontevreden of bang om je te binden. Bedenk waarom je vreemdgaat. Is het alleen de kick? Of heeft het ook met je relatie te maken?  Het is een illusie te denken dat vreemdgaan je overkomt. Ook al kun je gedreven worden door passie, jij doet het, jij bent er verantwoordelijk voor. Jij moet het ook kunnen uitleggen aan jezelf en je partner.

Ook als een ander jou versiert, heb je er een aandeel in. Vraagt die leuke collega of je nog wat bij haar thuis komt drinken, dan kun je ervoor kiezen daar niet op in te gaan. Als je eenmaal bij haar op de bank zit en zij haar armen om je heen slaat, is het veel moeilijker om nog nee te zeggen. Sta je sterk in je schoenen, dan kun je flirten met een ander in de wetenschap dat je er toch niks mee zal doen. Word je snel verliefd of ben je makkelijk het bed in te krijgen, realiseer je dan dat je op moet passen, als dat niet is wat je wilt.

Vreemdgaan is spannend en seks met een nieuwe vrouw is altijd opwindend, maar dat wil niet zeggen dat zij leuker is dan je eigen vriendin. Vergelijk je flirt niet te snel met je huidige partner, want met haar zit je in een andere fase. Natuurlijk is de nieuwe vrouw spannender, maar dat zegt niets over de toekomst.

Voor vreemdgaan geldt: dat wat jij vervelend vindt, vindt je partner waarschijnlijk ook niet fijn. Verwacht niet van je vriendin dat ze je trouw blijft, terwijl jij gaat rokkenjagen. En als je vindt dat jouw flirten met anderen niks voorstelt, relativeer dan ook haar gelonk, waarschijnlijk geldt voor haar hetzelfde. Ben je zelf single maar heeft de vrouw met wie je flirt een relatie, dan ligt de situatie anders. Jij bent immers niemand verantwoording verschuldigd. Sommige vrouwen vinden dat je niet moet stoken in een relatie, anderen hebben daar geen problemen mee. Als je geïnteresseerd bent in een 'getrouwde' vrouw, kun je een poging wagen. Maar als ze nee zegt, laat het er dan bij.

Vreemdgaan kan het einde van je relatie betekenen. Je bent monogaam en verwacht dat van je vrouw ook. Vreemdgaan is een signaal dat de relatie over is of doet zoveel pijn dat je haar niet meer kunt vertrouwen. Overspel kan ook aanleiding zijn om te praten over jullie relatie. Willen jullie wel een monogame relatie? Welke afspraken hebben jullie? Welke problemen zijn er dat je het buiten de deur zoekt? Lees hier meer over communicatie.

Nienke: Soms belde ze 's nachts aan als ze uit was geweest met collega's. Alles moest stiekem en daarom was het intens en superspannend. Ik voelde me enorm aantrekkelijk en gewild. Bovendien was ik net vrij uit een andere slopende relatie en vond ik het prima: wel de lusten niet de lasten. Maar het liep uit de hand: ik werd verliefder dan ooit. We huilden omdat we niet samen konden zijn. Zij zou haar relatie uitmaken, maar ze durfde niet. [Zij aan Zij, 2004-05, p. 15]