Thema's

Slaan en pijn

Pijn doen of pijn ervaren kan een essentieel zijn bij seks. Door te slaan met je handen of bijvoorbeeld een zweep, maar ook door kaarsvet te gebruiken kun je iemand pijn doen.

Wil je pijn doen of ervaren, zorg dan voor goede afspraken met je sekspartner: bespreek wat je absoluut niet wilt en spreek een codewoord af. Het codewoord gebruik je als bottom wanneer je het SM-spel wilt stoppen. Als dat gebeurt moet de top ook onmiddellijk ophouden, de ander losmaken als ze vastgebonden is en voor haar zorgen.

De meest gebruikte techniek om iemand pijn te doen is slaan. Slaan kun je met je vlakke hand, met een zweepje, een stok of een plankje (eventueel bekleed met zachte stof). Oefen van tevoren op jezelf, zodat je weet hoe hard je slaat. Zelfs als je alleen met je hand slaat, kun je je vergissen in je eigen kracht. Dat is zeker zo wanneer je met iets anders slaat. Gebruik je een zweepje, probeer dat in elk geval eerst uit op jezelf. Rubber zweepjes doen veel pijn, een zweepje van leer kan prettiger zijn. Verder zijn er natuurlijk huis-, tuin- en keukenspullen die je kunt gebruiken om te slaan. Een natte handdoek is effectief en kan extra vernederend zijn.

Pijngrenzen zijn persoonlijk! Wat de ene persoon nauwelijks voelt, kan bij de ander vreselijk zeer doen. Een warming-up is belangrijk: begin met zachte, lichte slagen waardoor de billen of schouders van je partner wel gaan gloeien maar nog niet pijn doen. Let op je tempo. Geef je vrouw genoeg tijd om bij te komen van je klappen. Afwisselen van harde slagen en zachte aaitjes kan haar helpen meer pijn te verdragen. Als bottom is het belangrijk dat je goed blijft doorademen en dat je niet je spieren spant of je adem inhoudt als je pijn voelt.

Verschillende speeltjes hebben verschillende effecten. De doffe klap van een plankje voelt anders dan het meer prikkende gevoel van een stokje of een zweep. Ook de klank van een speeltje draagt bij aan de spanning: het ruisen van het leer als de zweep door de lucht zwiept bijvoorbeeld. Als je zorgt dat je vrouw seksueel opgewonden is, kan zij meer pijn verdragen. Je kunt haar slaan en haar tegelijkertijd met je andere hand van achteren neuken.

Niet alle plekken op het lichaam kun je slaan. Billen en dijen zijn veilig omdat er veel vet op zit. Op iemands borsten en vagina kun je zachtjes slaan. Lichaamsdelen die niet beschermd zijn door vet en spieren en organen mag je absoluut niet slaan: van het hoofd, de nek, de onderbuik en het onderste deel van je rug (nieren) blijf je dus af. Wil je haar met je hand in haar gezicht slaan, houd dan haar kin met je andere hand vast zodat je goed kunt mikken en ze haar nek niet verdraait. Sla niet op haar neus, oog of slaap. En nooit met je vlakke hand op haar oren.

Als je geslagen bent tijdens een SM-sessie, kun je daar flinke blauwe plekken of striemen aan over houden. Die trekken na een tijdje vanzelf weg, maar je kunt ze ook behandelen met arnicazalf om ze sneller te laten genezen. Je kunt ook pijn veroorzaken door hete of juist ijskoude stoffen te gebruiken: ijsblokjes of kaarsvet bijvoorbeeld. Gebruik geen waskaarsen (daarvan is de smelttemperatuur te hoog) en ook geen kaarsen met een geur of geverfde kaarsen. Goedkope, witte paraffinekaarsen of waxinelichtjes zijn prima.

Ga je aan de slag met kaarsvet, laat een of twee druppels per keer vallen. Als de kaars al een tijdje brandt, is het plasje kaarsvet erg heet. Gooi dit eerst weg, en begin daarna met druppelen. Kaarsvet voelt eerst even branderig aan, maar dat verandert na een paar seconden in een warm, gloeiend en prettig gevoel. Druppel nooit kaarsvet op haar gezicht of haar vagina.

Sommige vrouwen die van pijn houden, gaan voor snijden. Hierbij geldt zeker: bedenk van tevoren goed wat je wilt, en spreek met elkaar af wat je gaat doen. Als je onervaren bent is het slim om een ervaren SM-speler te vragen je in te wijden. Ook het spelen met tijdelijke piercings en naalden kun je beter bewaren voor een sessie met een ervaren vrouw. Als je gaat snijden, gebruik dan een schoon scheermesje, gebruik handschoenen en desinfecteer de plek waar je gaat snijden met medicinale alcohol.

Bovenarmen, billen, benen, borsten (niet in de tepels) en het onderste deel van de rug zijn plekken waar je oppervlakkig kunt snijden. Snij nooit in het gezicht, hals, buik, schouders, handen, voeten of genitaliën. Snij altijd oppervlakkig zodat je het spierweefsel niet beschadigt en vermijd aderen groter dan haarvaten. Zorg ook dat je loodrecht op de huid snijdt: snijwonden die onder een scheve hoek zijn gemaakt hebben meer tijd nodig om te genezen en daardoor kunnen er sneller infecties ontstaan. Maak elke wond na het snijden schoon met alcohol of jodium. Speel niet met bloed als je dronken bent of drugs hebt gebruikt!

We hebben het hier over snijden als onderdeel van een seksspel. Jezelf snijden omdat je je ongelukkig voelt, is een heel ander verhaal. Lees daar meer over bij zelfverminking.

'De huid op mijn rug is waakzaam. Toch schrik ik nog als de suède stroken ineens over mijn achterkant dansen. Waar ze me raken, krimpt mijn vel ineen. Wat zijn ze zacht! Ik schiet vol, moet bijna huilen van geluk. Ik wist niet eens hoezeer ik hiernaar verlangd heb. Lisa heeft m'n ziel te pakken. [Wild Side, jaargang 4, nr.1, 1993, p.17]

'Ik strijk nog een zwavelkop in brand, en aai met de vlam vlak langs de binnenkant van haar armen en rond haar borsten. [...] 'Ik ga mij in je hart branden!' Een testje op mijn eigen huid zegt dat het nu wel kan. Bovenop haar hart druk ik de luciferkop die nog nagloeit. Twee seconden, genoeg voor een felle, hete pijnscheut. Ze kreunt vanuit haar tenen. [Wild Side, 1992-3, p. 16]