Thema's

Vernedering en rollenspel

Vernedering kan een onderdeel zijn van SM. Het is een vorm van geestelijke pijn, waarbij fysieke pijn geen rol hoeft te spelen.

Misschien vind je het prettig om in een spel gestraft te worden of om te lijden. Het is een intense ervaring die je in een SM-spel veilig kunt uitleven. De band met je geliefde of je speelmaatje kan erdoor versterken: je geeft je aan haar, stelt je kwetsbaar op en zij laat zien dat ze daarmee om kan gaan.

Dreigen is effectief als je iemand wilt vernederen. Je kunt dreigen met slaan en met pijn, een zweepje door te lucht laten zoeven en kijken hoe ze siddert bij het idee dat ze geslagen gaat worden. Je kunt er vervolgens ook voor kiezen om haar juist niet te slaan. Haar niet geven wat ze wil, ook al is het slaag, is voor haar heel frustrerend en soms eigenlijk nog vernederender dan wél slaan. Een andere vernederingstechniek is om haar te negeren. Laat haar naakt in je kamer staan en ga zelf de krant lezen, zonder acht op haar te slaan. Ook kun je spelen met jaloezie: je vriendin gebonden laten toekijken hoe jij met een ander vrijt, of een andere bottom onder handen neemt.

Je kunt je bottom ook plagen, bijvoorbeeld door haar jou te laten likken maar haar hoofd steeds weg te trekken zodat ze er net niet bij kan. Of je doet alsof je haar gaat zoenen, maar in plaats daarvan spuug je in haar gezicht. Spugen op iemand kan een geile maar pijnloze manier zijn om een ander te vernederen tijdens een spel.

Bepaalde standjes kunnen bijdragen aan vernedering. Als jij op handen en knieën zit met je kont hoog in de lucht, kun je je extra onderdanig voelen. Met je rug naar haar toe, negeer je haar vragende ogen. Ook met woorden kun je vernederd worden. Je vriendin zegt wat een verschrikkelijke slet je bent, hoe hoerig en vies je je gedraagt en ze vertelt je hoe ze je gaat straffen voor je exhibitionistische gedrag. Ze neukt je telkens kort en laat je smeken om meer. Als je kronkelt met je kont, spuugt ze op je en weigert je te geven waar je zo naar verlangt.

Er is een verschil tussen gevend en nemend domineren. Bij gevend domineren doet de top van alles bij de bottom, van slaan en vastbinden tot strelen en neuken. Zij geeft haar dus aandacht en zorg. Bij nemend domineren laat de top de bottom dingen doen die de top bevredigen, zoals beffen of strelen. Disciplinering kan een onderdeel zijn van het vernederen van de onderdanige partner. Je kunt haar opdrachten geven en haar prijzen of straffen, al naar gelang ze het goed doet of niet.

Soms maakt men in de SM onderscheid tussen een 'up' en een 'down' manier van disciplineren. Bij de up-manier prijs je de bottom en laat je haar als beloning spannende dingen bij je doen, bij de down-manier ben je koud, egoïstisch en hard. Je bespot je bottom en gebruikt haar als object. Vaak worden deze technieken afgewisseld.

Voor een rollenspel laat je je fantasie de vrije loop. Je kiest een personage (monteur en automobiliste met pech) of een verhaal (nablijven na schooltijd) en vertelt dat elkaar. Meestal ontwikkelt het verhaal zich tijdens het spelen. Je kunt een rol spelen om taboes te doorbreken: een klein meisje dat betast wordt door een oudere buurvrouw of buurman, een jongen die voor het eerst met een man vrijt. In veel rollenspellen speelt het machtsverschil: zij is de secretaresse, jij de directrice. Jij bent de jonge rekruut, zij de strenge legerkapitein.

Rollenspellen kun je realistischer maken door bepaalde kleding te dragen. Een halsband is het kledingsstuk bij uitstek voor een bottom of slaafje. Leren tuigjes, uniformen, hoge hakken of legerkistjes maken dat je je nog beter in kunt leven in je rol. Laat je meeslepen door je fantasie.

Werk het spel uit zo ver je wilt, zolang jullie je er prettig en veilig bij voelen. Na een spel hoor je je niet vervelend te voelen. Is dat wel zo, bedenk dan waarom en praat erover met je partner. SM moet ' net als alle seks ' nooit tegen je zin gebeuren. Hoe ver je ook gaat tijdens het spel: naderhand moet je niet het gevoel hebben dat je misbruikt bent.

Lisa stuitert van de adrenaline en gilt dat het nog geiler is dan ze had gedacht. Ik negeer haar euforie volkomen, leg een hand in haar hals en zeg: 'Zwijg'. Demonstratief trek ik mijn shirt uit. Maar ik vlij onze blote buiken niet op elkaar, welnee, daar verlangt ze veel te veel naar. Ze mag me bewonderen. [Wild Side, 1992-3, p. 16]