Thema's

Top of bottom

De dominante persoon tijdens SM wordt meestal 'top' genoemd, de onderdanige 'bottom'. Je kunt het afwisselen, of altijd dezelfde rol spelen. Belangrijk is dat je het met overtuiging brengt.

Als je afspreekt dat jij top bent, dan heb je de regie in handen: jij bepaalt wat er gebeurt. Het is belangrijk dat je die dominante rol met overtuiging kunt vervullen. Wil je graag 'toppen', probeer dan zekerheid uit te stralen door je bijvoorbeeld een koele blik aan te meten, op strenge toon te praten en goed in je hoofd te hebben wat je wilt doen. Je kunt een repertoire aan verhalen of scènes opbouwen waaruit je kunt putten als je gaat spelen. Je kunt bewust onaangenaam doen tegen je bottom, haar ijskoud aankijken, dreigen, straffen of plagen. Je hebt de macht om haar te geven wat ze wil. Of juist niet!

Als bottom is het belangrijk dat je de seksuele regie uit handen kunt geven en daar ook van kunt genieten. Je moet je laten commanderen en gehoorzamen. Wanneer je in het dagelijks leven de touwtjes strak in handen hebt, kan het opwindend en prettig zijn om eens niet de leiding te hebben. Let op: dat je het spel niet controleert, betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hebt voor de seks. Je gaat akkoord met de afspraken vooraf, je bent erbij. Ken je grenzen en maak vooraf duidelijk waar die liggen. Ook als de top ze overschrijdt, moet je dat aangeven. Zij rekent erop dat jij aangeeft wanneer ze te ver gaat.

Heb je een relatie en doe je met je vriendin aan SM, dan weet je meestal van je vriendin of ze graag dominant is of liever onderdanig. Vrij je met iemand die je pas hebt ontmoet, dan is dat niet altijd meteen duidelijk. Geef het zelf van tevoren aan. Je kunt dat op een indirecte manier doen, bijvoorbeeld door een bepaalde houding aan te nemen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon expliciet zeggen dat je die avond top of bottom bent. Of je dominant of onderdanig bent, hoeft niet vast te liggen.

Sommige vrouwen willen alleen maar top of alleen maar bottom zijn, andere vrouwen wisselen het af. Maar niet tijdens een spel! Als je net een onderdanige slet bent geweest, kan het daarna moeilijk zijn om een overtuigend stoere top te spelen. De rollen van top en bottom hebben niets te maken met butch of femme rollen, met een mannelijk of vrouwelijk uiterlijk. Er zijn heel stoer uitziende bottoms die enorm onderdanig zijn, maar ook tops die hun ruige uiterlijk inzetten om nog beter te domineren. Er bestaan vrouwelijke bottoms, maar ook tops die hun naaldhak in je rug drukken en je zo volledig onder de duim houden.

Ze heeft praktisch geen ervaring, maar was ongespeeld en onvoorstelbaar goed dominant. Ze krijgt me - uit mezelf - aan het smeken. [Wild Side, 1994-2, p. 17]