Thema's

SM

SM is spelen met macht en overgave. Onder SM vallen veel verschillende technieken. Belangrijk is dat jullie beiden instemmen met wat er gebeurt.

SM is een machtsspel op basis van wederzijdse instemming van degenen die meedoen. Misschien denk je aan donkere kelders of martelwerktuigen, misschien denk je aan agressie of onderdrukking. Attributen kunnen een rol spelen, maar agressie nooit. Toestemming staat centraal bij SM. In het Engels heet het BDSM, een samentrekking van Bondage/Discipline, Dominance/Submission en Sadism/Masochism. Dit dekt de lading beter dan het Nederlandse SM, wat staat voor sadomasochisme.

SM kan een uitgebreid spel zijn dat je speelt met vreemden, met bijbehorende kleding en attributen, maar het kan ook iets tussen jou en je vriendin blijven. Is het SM als je je sekspartner een paar tikken op haar billen geeft, terwijl je haar neukt? Als je je nagels in haar rug zet? Of als je vriendin je streng aankijkt en met haar sjaaltje je polsen aan elkaar bindt zodat je geen kant meer op kunt?

SM is een spel. Dat wat er in een spel gebeurt, is niet iets wat je in het dagelijks leven wilt doen of ondergaan. Dat je je door je partner laat bespugen, betekent niet dat je op je werk over je laat lopen. Het naspelen van een verkrachtingsfantasie heeft niets te maken met in het echt verkracht willen worden. Met SM leer je je emotionele en fysieke grenzen kennen en komt daardoor op niveau's die je anders niet snel bereikt tijdens seks.

Pijn en onderwerping of overheersing kunnen je opwinding vergroten. Daarnaast kan het geil zijn, omdat je iets doet dat eigenlijk verboden, raar of vies is: een taboe. Het loslaten van de controle kan lekker zijn, omdat je het allemaal laat gebeuren. Ook kan het overheersen van een ander opwindend zijn, omdat je de macht hebt. SM gaat niet altijd over pijn, maar het kan wel! Plezier en pijn liggen soms dicht bij elkaar. Bovendien kan je lichaam tijdens seks endorfinen produceren. Endorfinen zijn chemische stoffen die je hersenen produceren bij stress of pijn. Ze zorgen ervoor dat je meer pijn kunt verdragen, dat je geiler wordt en een geluksgevoel ervaart.

Klaarkomen hoeft niet het doel van SM te zijn. SM kan ook op andere manieren bevredigend zijn: fysiek en mentaal. Als je je bijvoorbeeld eigenlijk schaamt of je schuldig voelt over seks, kun je in een spel de verantwoordelijkheid voor seks aan een ander geven. Zo bevrijd je jezelf van je remmingen of omzeil je ze. Soms is het einddoel van een SM-spel niet een orgasme maar een catharsis. Dit is een hevige uiting van seksuele en emotionele gevoelens. Als dominante, actieve persoon breng je de ander geestelijk uit balans door een zorgvuldig spel van aantrekken en afstoten, van hard tegenover teder en van lief zijn tegenover straffen. Het kan betekenen dat de ander na afloop van het spel een flinke huilbui krijgt. Zorg na een SM-spel voor de ander. Vang haar op, zorg voor een veilige sfeer. Omdat SM zo emotioneel kan zijn, kan er een sterke band ontstaan tussen jou en je sekspartner. Ook als je haar voorheen niet kende: je hebt op elkaar vertrouwd en iets enorm spannends meegemaakt.

Als je speelt met een onbekende is het handig om van tevoren duidelijke afspraken te maken. Vertel elkaar wat je fantasieën zijn, wat je graag wilt en wat je absoluut niet wilt. Regels en afspraken kunnen per keer veranderen, maar ze worden in elk geval vóór en niet tijdens het spel vastgesteld. Bedenk dus goed waar je zin in hebt. Spreek een codewoord af dat je zegt als je wilt stoppen. Neem een woord dat je normaal in het spel niet gebruikt, zoals 'blauw' of 'strand'. 'Stop' is niet handig, omdat het onderdeel van het spel kan zijn om tegen te stribbelen en te roepen dat je partner moet stoppen. Ook met een vaste partner kun je een codewoord en een aantal regels afspreken, al hoeven die niet elke keer herhaald te worden. Achteraf kun je aangeven wat je prettig vond en wat juist niet.

Lees meer over SM onder tops en bottoms, vernedering en rollenspelen, bondage, slaan en pijn en speelfeesten.

De tederheid komt nog harder aan dan de pijn. Lisa kan niet meer spelen en met kwetsbare bewegingen schuift ze de blinddoek van haar hoofd. Eindelijk kunnen we elkaar weer aankijken [...] Wat ben ik trots op haar! [...] Lisa begint te huilen zoals ze nog nooit bij me gehuild heeft. Voor het eerst in haar leven krijgt ze uit haar mond: 'Ik heb je nodig!!!' [Wild Side, 1992-3, p. 16]

Marleen: Mijn domina is getrouwd. We zien elkaar en keer per drie weken.  In het sm-spel is het belangrijk dat je aangeeft wat je grenzen zijn n dat je de ander kunt vertrouwen. Er mag niet over deze grenzen heengegaan worden. [Zij aan Zij, 2007-04, p. 8]