Thema's

Glijmiddel

Glijmiddel: de naam zegt het al, het glijt. Bij seksspeeltjes maar ook bij seks met jezelf of neuken met vingers kan het goed van pas komen. Niet alleen als je moeite hebt met nat worden, ook als je lang door wilt gaan of snel van start.  

Sommige glijmiddelen zijn gemaakt op basis van water, andere met siliconen of olie. Glijmiddel op basis van siliconen voelt zijde-zacht aan, het droogt niet op en gaat niet plakken. Het wordt in tegenstelling tot glijmiddel op waterbasis niet draderig en je kunt het prima gebruiken in combinatie met condooms of handschoenen. Er zit geen olie in dus het laat het latex intact.

Siliconenglijmiddel is wel een stuk duurder dan glijmiddel op waterbasis, maar je hebt er veel minder van nodig. Een nadeel: omdat het zo goed en zo lang werkt, moet je je na afloop goed wassen met warm water. Gebruik geen zeep tussen je schaamlippen! Sommigen merken hebben een light-variant en een gewone variant. De light is prima voor vingeren. De gewone is wat dikker en fijner als je (anaal) gaat neuken. Let op: siliconenglijmiddel kun je niet gebruiken met een dildo die ook van siliconen is gemaakt. De siliconen kunnen aan elkaar vastkleven waardoor je dildo bobbelig en onregelmatig wordt.

Er bestaan ook glijmiddelen op oliebasis. Die zijn minder geschikt om mee te neuken, omdat je ze niet in combinatie met condooms kunt gebruiken. Het latex lost erin op. Sommige vrouwen gebruiken voor anale seks het liefst Crisco of een ander vet zoals vaseline. Dat kan alleen als je een schone dildo zonder condoom gebruikt, je blote handen of als je je latex handschoenen elke vijftien minuten ververst, omdat ze anders oplossen. Zorg ervoor dat zulke vetten niet in je vagina komen. 

Let op dat er in je glijmiddel geen nonoxynol 9 zit. Dit is een zaaddodend middel dat soms aan glijmiddel en condooms met glijmiddel wordt toegevoegd. Deze stof kan irritatie aan de vaginawand en anus veroorzaken. Pas ook op bij glijmiddelen op waterbasis: in sommige zit glycerine. Sommige vrouwen krijgen daar makkelijk een schimmelinfectie van. Kies dus voor een glycerinevrij glijmiddel, zoals Ky.