Thema's

De overgang

De overgang of menopauze is officieel de laatste keer dat je menstrueert. Maar het is vaak de hele periode waarin je je vruchtbaarheid afsluit. Meestal komt je overgang tussen je veertigste en 55e. Sommige vrouwen komen onverwachts jong in de overgang.

De overgang begint met een afname van de hormonen oestrogeen en testosteron. Meestal krjg je hierdoor een onregelmatige en hevige of juist lichtere menstruatie. Het kan gepaard gaan met hitte- en zweetaanvallen: opvliegers. Ook kun je een drogere vagina krijgen, incontinent worden, een dunnere of minder flexibele huid, stemmingswisselingen en depressie krijgen.

Het idee dat je geen kinderen meer kunt krijgen of ouder wordt, kan je verdrietig maken. Aan de andere kant kun je ook opgelucht zijn dat je nooit meer ongesteld zal worden.

Je overgang heeft een grote invloed op je seksuele gevoelens. Doordat je minder hormonen aanmaakt, heb je ook minder zin om te vrijen, en word je minder nat. Ook stroomt er minder bloed naar je geslachtsdelen en kom je minder heftig klaar.

De overgang betekent niet dat je geen seks kunt hebben. Glijmiddel kan je helpen om natter te worden. Er zijn ook hormoonpreparaten en vaginale hormooncrèmes. De effecten daarvan zijn op termijn mogelijk schadelijk en we raden ze daarom af. Als je moeder vroeger het DES-hormoon tegen miskramen heeft gebruikt, kun je al voor je 40ste in de overgang raken.