Thema's

Zwangerschap en seks

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je lichaam levert een enorme prestatie. Ook je seksuele gevoelens veranderen in deze periode. Het is belangrijk goed voor je lichaam te zorgen en rust te nemen als je het nodig hebt.

Grofweg kun je je zwangerschap indelen in drie perioden van drie maanden. De eerste drie maanden ben je meestal te misselijk en uitgeput om te kunnen genieten van seks. Je borsten voelen pijnlijk aan.

Na de eerste drie maanden verdwijnt de misselijkheid meestal en veel vrouwen voelen zich dan juist fit en energiek. Door de hormonen zetten je schaamlippen op en geeft je vagina meer vocht af. Dat kan aanvoelen alsof je constant seksueel opgewonden bent. De groeiende baby in je buik kan een aangename druk uitoefenen op je bekkenbodem.

De laatste drie maanden kun je weer minder zin in seks hebben, omdat je dan echt een dikke buik hebt. Je kunt vrijen in andere houdingen en met andere technieken, zoals afzien van penetratie als dat te gevoelig is.

Het idee dat penetratie de baby kan schaden is een mythe. Ook is niet bewezen dat penetratie aan het eind van de zwangerschap de bevalling kan opwekken.

Na de bevalling voelen veel vrouwen zich vervreemd van hun lichaam. Je bent immers de controle over je lichaam kwijt geweest, en je moet herstellen van deze aanslag. Dat is mede afhankelijk van de zwaarte van je bevalling. Complicaties als een keizersnee, zwangerschapsvergiftiging of een knip in je perineum kosten tijd om te helen. Los van je lichamelijke gesteldheid is een ziekenhuisopname sowieso niet bevorderlijk voor je lustgevoelens.

Ook kan er door een lange bevalling teveel druk op je bekkenbodem komen te staan, waardoor je vagina, clitoris en G-plek minder gevoelig zijn. Bovendien zijn je vagina en baarmoeder uitgerekt. Dit is echter tijdelijk. Door spieroefeningen en geduld neemt je lichaam op den duur haar oude vorm weer aan.

Of je zin in seks hebt, is ook afhankelijk van de hoeveelheid slaap en van de hulp bij de verzorging van je kind. Sommige vrouwen geven hun kind na de bevalling borstvoeding. Daardoor kan je vagina droger worden. Verzorging en borstvoeding kunnen je bovendien een aseksueel gevoel geven: alsof je lichaam alleen is om te moederen.

Wanneer kinderen niet doorslapen, of bij jou op de kamer slapen, kun je minder makkelijk vrijen. Zorg dat je genoeg tijd neemt voor jezelf en je eventuele partner. Ideaal gezien zou je ten minste een avond per week geheel aan jezelf en/of je partner moeten besteden, zonder dat de luiers of de school van je kind(eren) ter sprake komen.

Meer over lesbisch ouderschap, lees je hier.