Thema's

Pijn bij het vrijen

Sommige vrouwen hebben pijn bij penetratie of kunnen niet gepenetreerd worden. Dit kan te maken hebben met infecties of met traumatische gebeurtenissen.

Pijn tijdens het vrijen wordt vaak onderverdeeld in 'dyspareunie' (pijn tijdens penetratie) en vaginisme. Vrouwen met dyspareunie kunnen wel gepenetreerd worden, vrouwen met vaginisme minder goed.

Als je vaginistisch bent, trek je onbewust je bekkenbodemspieren aan als iemand je vagina aanraakt. Daardoor kunnen er moeilijk meerdere vingers of een dildo in je vagina. Met een tampon of een vinger gaat het vaak wel. Misschien vind je dit geen probleem: je kunt goed vrijen en klaarkomen zonder penetratie. Maar misschien vind je het wel vervelend.

Vaginisme kan pijn bij het vrijen veroorzaken en andersom kan je van pijn bij het vrijen vaginistisch worden.

Pijn tijdens penetratie is een veel voorkomend probleem en kan een fysieke oorzaak hebben.  Littekens, ontstekingen van je vagina door een schimmelinfectie of door wassen met zeep bijvoorbeeld.

Vaginisme kan een reactie zijn op een vroegere pijnlijke penetratie, bijvoorbeeld door seksueel misbruik of een vervelende eerste keer, maar het kan ook veroorzaakt worden door emotionele of relatieproblemen. Je bent gespannen en trekt daarom je spieren aan.

Belangrijk is om jezelf niet te forceren. Als je extra je best doet, ben je ook extra gespannen. Probeer te ontspannen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als de pijn ervoor zorgt dat je helemaal niet kan genieten.

Heb je last van pijn bij het vrijen, ga dan naar je huisarts of naar een andere hulpverlener. Via rozehulpverlening.nl vind je iemand die vertrouwd is met lesbische relaties.