Thema's

Wat vind je van je eigen lichaam

Een te grote neus, of juist te kleine borsten. Iedereen vindt wel iets van haar eigen lichaam in de spiegel. En zeker als het om vagina's gaat. Maar schoonheid is lekker in je vel zitten. Accepteer dus je lichaam zoals het is.  

 
Om lekker te kunnen vrijen, zin te hebben in seks, opgewonden te worden en klaar te komen is het belangrijk dat je je goed voelt over je lichaam. Als je (delen van) je lichaam onaantrekkelijk vindt, kan je je minder op je gemak voelen in bed.

Veel vrouwen schamen zich voor hun kut: de grootte van hun schaamlippen, de vorm van hun clitoris, de geur van hun vaginavocht. Dat is ook logisch want we leren bewust of onbewust dat vagina's vies en onaantrekkelijk zijn, of aan bepaalde eisen moeten voldoen.

Maar iedere vagina is anders. Als je een brede venusheuvel hebt, lange schaamlippen of een hand in je vagina kunt hebben, betekent dat niet dat je lelijk bent of een slet. Het is je bouw. Voor mannen geldt toch ook: hoe groter hoe beter?

Sommige vrouwen ondergaan operaties om hun schaamlippen te laten verkleinen. Het is onvoldoende bekend wat de effecten van zulke cosmetische operaties zijn. Je verliest gevoel in je vagina en kan dus minder lekker klaar komen. In de pornoindustrie zijn kleine, strakke kutjes in de mode. Maar let op: die zijn gefotoshopt of de schaamlippen zijn operatief verkleind.

Ook bij borsten speelt vaak de kwestie van vorm en omvang. Te groot of te klein en ze mogen niet hangen. De borsten die je ziet in modebladen en erotische films zijn vaak onrealistisch: ze zijn operatief vergroot of gefotoshopt. Meet jezelf daar niet aan af. Van borstverkleiningen en -vergrotingen weten we ook niet wat het effect is op lange termijn. Bovendien verlies je je seksuele gevoel in je tepels door een operatie. Je lichaam is zoals het is. Accepteer het, of nog beter: wees er trots op!

Om meer te genieten van je lichaam, is het goed om meer over je lichaam te weten:

  • dat het gewoon is dat je schaamlippen zichtbaar zijn, ook als je je benen tegen elkaar houdt
  • dat je vagina lekker groot wordt als je opgewonden bent
  • dat het normaal is dat je veel vocht produceert wanneer je geil bent, soms zelfs zoveel dat het hele bed nat wordt
  • dat het niet egoïstisch is wanneer je even geen contact met je geliefde maakt als je klaarkomt
  • dat je nu eenmaal kreunt en schreeuwt tijdens een orgasme
  • of dat je dan rood wordt.

Benadruk je aantrekkelijke eigenschappen. Iedereen heeft iets moois. Hoe meer je van je lichaam houdt, hoe mooier je bent. Want seksuele aantrekking gaat niet (alleen) over de perfecte neus, grote spierballen of een bepaalde cup- of  kledingmaat, maar vooral over uitstraling.

Besteed aandacht aan je lichaam: ga sporten, doe thuis oefeningen, was jezelf goed, ga eens naar de sauna of naar een schoonheidsspecialist, eet regelmatig en gezond, drink veel water, verzorg je huid, masseer je lichaam en vrij met jezelf. Kijk in de spiegel naar je naakte lichaam alsof je naar iemand anders kijkt. Benadruk de dingen die je leuk aan jezelf vindt. Kijk naar je kut. Bewonder jezelf.

Schoonheidsidealen gaan vaak over slankheid. Vrouwen die in de media worden beschouwd als mooi, topmodellen en filmsterren, zijn meestal erg dun. Dit beeld is onrealistisch en vaak gefotoshopt: echte vrouwen zien er niet zo uit. Toch kun je jezelf eraan meten: je voelt je onzeker of vind jezelf te dik, omdat je niet in confectiematen past. Check het bij je huisarts: die heeft standaarden van overgewicht. Als je een eetstoornis hebt, lees dan hier meer.