Thema's

Hormonen

Seksuele gevoelens zijn een complex geheel. Niet alleen je geslachtsdelen spelen een rol, maar ook de chemie in je lichaam: je hormonen. De invloed van hormonen op seksualiteit is groot.


Simpel gezegd zijn hormonen boodschappers in je lichaam. Het zijn stofjes die in bepaalde weefsels geproduceerd worden, op weg gaan door je lichaam en op een andere plek in je lichaam een orgaan aanzetten tot activiteit.

Hormonen die van invloed zijn op seksueel gedrag worden ook wel geslachtshormonen genoemd. Ze zijn ingedeeld in twee groepen: de oestrogenen en de androgenen, ook wel de 'vrouwelijke' en de 'mannelijke' hormonen genoemd. Het belangrijkste mannelijke hormoon is testosteron, het belangrijkste vrouwelijke hormoon is oestrogeen. Zowel mannen als vrouwen hebben oestrogenen en androgenen, alleen de concentratie verschilt. De meeste mannen hebben meer testosteron, de meeste vrouwen meer oestrogeen.

Hormonen hebben effect op je menstruatiecyclus. De belangrijkste hormonen worden aangemaakt in je hypofyse, een klier in je hersenen. Ze worden via je bloedsomloop naar je eierstokken vervoerd en zetten deze aan tot het produceren van oestrogeen. Dat zet vervolgens de rijping van je eicellen in gang: je menstruatiecyclus gaat van start.  

Gedurende je cyclus zijn er momenten waarop je meer of minder zin in seks hebt. Tijdens je ovulatie ben je meestal geiler: doordat je meer oestrogenen in je bloed hebt, zie en ruik je scherper. Je produceert dan ook meer testosteron. Je hebt daardoor meer zin om te vrijen en je orgasmes zijn intenser.