Thema's

Vagina

Tussen je binnenste schaamlippen zit de opening van je vagina. Je vagina is een orgaan in de vorm van een buis, zie tekening. Als je niet opgewonden bent, raken de wanden van de vagina elkaar bijna. Maar je vagina is zeer soepel. Er kan immers een kind doorheen.

Als je jong bent, wordt je vagina-opening gedeeltelijk afgesloten door een dun weefsellaagje: je maagdenvlies. Mensen denken dat het maagdenvlies pas breekt als je voor het eerst gepenetreerd wordt. Maar ook zonder seks is er van dit vlies bij de meeste meiden in de puberteit alleen nog een randje over. Dat kan stug of dik zijn en daardoor kan het pijnlijk zijn als je voor het eerst iets in je vagina brengt. Je kunt dan ook wat bloed verliezen. Niet bij iedereen doet de eerste penetratie pijn. En niet iedereen verliest bloed. Gevoeligheid tijdens het vrijen kan ook een andere reden hebben, zoals verkramping van je spieren.

Je vaginawand bevat oersterke spieren. Dichtbij je vagina-opening zitten de meeste zenuwuiteinden. Daarom vinden veel vrouwen de opening veel gevoeliger dan het binnenste deel van de vagina. Vanbinnen zitten minder zenuwuiteinden, maar wel veel bloedvaten. De opening reageert vooral op subtiele aanrakingen en de diepere delen meer op stootbewegingen.

Nat

Het slijmvlies in je vagina is vergelijkbaar met het slijmvlies aan de binnenkant van je mond. Ook als je niet opgewonden bent, is het vochtig. Dit vocht heeft een hoge zuurgraad en beschermt je lichaam tegen bacteriën.

Als je seksueel opgewonden raakt, produceren de cellen in je vaginawand meer vocht, ook wel vaginavocht genoemd. Dit is glad en slijmerig. Daardoor kun je makkelijk gepenetreerd worden.

De ene vrouw wordt natter dan de ander. Maar ook je menstruatiecyclus, lichamelijke conditie, medicijngebruik en leeftijd zijn van invloed op je vochtproductie. Tijdens borstvoeding, na de overgang en direct na je menstruatie word je meestal minder nat. Natheid is dus niet altijd een goede graadmeter voor seksuele opwinding. Als je niet vochtig genoeg bent, kan penetratie van je vagina pijnlijk zijn. Gebruik dan glijmiddel.