Thema's

Clitoris

Je clitoris of klit vind je bovenaan je binnenste schaamlippen. Veel vrouwen komen klaar als ze op deze plek wrijven. Maar wist je ook dat je clitoris onderhuids veel groter is?

Je klit is het enige lichaamsdeel puur gericht op seksueel genot. Dat is uniek: de pik van een man heeft immers ook een functie bij het plassen en bij de voortplanting. In het vrouwelijk lichaam zijn deze functies gescheiden.

Je klit is in feite veel groter dan je kunt zien, zie tekening. Wat je kunt zien is het topje of de 'glans' van de clitoris. Hier zitten vier keer zo veel zenuwuiteinden als in de eikel.

Net boven het topje zit een huidplooi: het kapje van de clitoris. Soms moet je het kapje wegschuiven om de top van de klit te kunnen zien of aanraken. Veel vrouwen masturberen door het kapje heen en weer te schuiven of door erop te drukken.

De clitoris heeft twee uitlopers: de zwellichamen of 'bulbi vestibuli'. Deze zitten links en rechts van je vagina-opening, onder de huid van je buitenste schaamlippen. Ze worden wel vergeleken met de zwellichamen in de penis.

Als je opgewonden wordt zwellen alle delen van je clitoris op, omdat er meer bloed naar toe stroomt. Net als bij een man, wordt je klit als het ware stijf. Je kunt dat goed zien aan het topje van je klit. Maar ook aan de zwellichamen: doordat ze groter worden zorgen ze ervoor dat je schaamlippen zich openen zodat je vagina toegankelijk wordt. Bij vrouwen die als meisje besneden zijn is de clitoris soms geheel of gedeeltelijk verwijderd.