Thema's

Soa/schimmelinfecties/blaasontsteking

Je kunt altijd een seksueel overdraagbare aandoening (soa) oplopen. Ook als je seks hebt met vrouwen. Sommige soa zijn te genezen, andere (zoals hiv) niet.

Vrouwen die alleen met vrouwen vrijen lopen een relatief kleine kans op een soa. Maar misschien vrij je ook met mannen, of heb je dat in het verleden gedaan. Of misschien heeft je sekspartner ooit met een man gevreeën. Hiv is ook een soa. Lees hier meer over hiv/aids.

De kans op soa

De kans op een soa is veel groter dan de kans op als je met vrouwen vrijt. soa zijn makkelijker overdraagbaar. Een besmetting met soa kun je krijgen van direct contact tussen slijmvliezen en door vaginaal vocht in je mond, vagina of anus. De meest voorkomende soa zijn chlamydia, gonorroe, genitale wratten, herpes, syfilis en hepatitis B. Heb je meer of anders ruikende afscheiding dan normaal, een branderig gevoel tijdens het plassen of zweertjes, koortsblaasjes of jeuk aan je schaamlippen? Dat kan wijzen op een soa. Twijfel je of je een soa hebt: laat je testen!

Welke sekstechnieken tussen vrouwen geven risico op soa?

 • Jullie vagina's tegen elkaar wrijven: jullie lopen beiden risico.
 • Als je haar vagina likt als ze niet menstrueert: jij loopt risico, zij niet.
 • Als je haar vagina likt als ze wel menstrueert: jij loopt risico (ook op hiv), zij niet.
 • Haar vagina of anus neuken met jouw vaginaal vocht: zij loopt risico, jij niet.
 • Jouw vagina of anus (laten) neuken met haar vaginaal vocht: jij loopt risico, zij niet.
 • Dezelfde dildo of vibrator gebruiken bij haar en jezelf, zonder hem tussendoor schoon te maken: jullie lopen beiden risico (ook op hiv).
 • Plas- of poepseks: jullie lopen beiden risico.

Welke sekstechnieken met mannen geven voor een vrouw risico op soa?

 • Een man pijpen zonder dat hij klaarkomt in je mond: jij loopt risico, hij niet.
 • Een man pijpen terwijl hij wel klaarkomt in je mond: jij loopt risico (ook op hiv), hij niet.
 • Neuken zonder condoom, vaginaal of anaal: jullie lopen beiden risico (ook op hiv).

Welke sekstechnieken tussen vrouwen zijn veilig voor soa?

 • Tongzoenen.
 • Met jouw vagina over haar lichaam wrijven, of andersom.
 • Vocht uit elkaars tepels zuigen.
 • Elkaars huid likken.
 • Elkaar neuken met de vingers in de vagina (zonder vaginaal vocht van de een naar de ander uit te wisselen).
 • Elkaar neuken met de vingers in de anus (zonder vaginaal vocht van de een naar de ander uit te wisselen).
 • Haar vagina of anus neuken met een dildo die schoon is.
 • Elkaar vuistneuken, in vagina of anus.
 • Samen neuken met een dubbele dildo.
 • Haar vastbinden, bijten, slaan, tepelklemmen gebruiken zonder wonden.

Chlamydia, gonorroe, trichomonas en syfilis

Soa die veroorzaakt worden door bacteriën, zoals chlamydia, gonorroe, trichomonas en syfilis, kunnen behandeld worden met antibiotica en zijn helemaal te genezen. Tenminste: als je er op tijd bij bent! Symptomen van chlamydia, gonorroe en trichomonas zijn: afscheiding die stinkt of een andere kleur heeft dan normaal, meer afscheiding dan normaal, pijn bij het plassen, buikpijn en onregelmatige bloedingen. Soms merk je niets, maar heb je wel een soa en kun je anderen ook besmetten. Vooral met chlamydia en trichomonas heb je vaak geen klachten. Laat je een van deze soa onbehandeld, dan kunnen de bacteriën 'opstijgen' naar hoger gelegen delen als je baarmoederhals of je eileiders. Daar kunnen ze een gecompliceerde infectie veroorzaken, waar je behoorlijk ziek van wordt. Je kunt er blijvend onvruchtbaar van worden. En een soa heeft mogelijk een nadelige invloed op een eventuele zwangerschap, de bevalling en het kind.

Hepatitis A, B en C, herpes en genitale wratten

Soa die veroorzaakt worden door virussen zijn meestal moeilijker te bestrijden dan bacteriële soa. De bekendste virale soa is . Andere virale soa zijn hepatitis A, B en C, herpes en genitale wratten. Het zijn chronische ziekten, waarvan je soms wel de symptomen kunt bestrijden maar die je niet kunt genezen. Tegen hepatitis A en B kun je je laten vaccineren, dan ben je hier waarschjnlijk levenslang tegen beschermd. Tegen hepatitis C kun je je niet laten vaccineren. Hepatitis is een leverziekte. De symptomen zijn onder andere vermoeidheid, depressie, misselijkheid, koorts, diarree, hoofdpijn en geelzucht. Maar ook voor hepatitis geldt dat je het kunt hebben zonder het te merken. Herpes is een soa die erg besmettelijk is. Je kunt herpes krijgen door huidcontact en door elk contact met vagina, anus en penis. Veel mensen met herpes weten niet dat ze het hebben. Er zijn twee soorten herpes: herpes genitalis en orale herpes, ook wel koortslip genoemd. De symptomen van herpes zijn pijnlijke koortsblaasjes. Voordat die te zien zijn kun je last hebben van koorts of van een tintelend gevoel op de plek waar de blaasjes komen. De grootste kans op besmetting bestaat wanneer je blaasjes of wondjes hebt. Maar ook als je geen blaasjes hebt, kun je iemand besmetten. Genitale wratten komen vrij veel voor. Ze zijn makkelijk overdraagbaar door hand-vagina-, hand-anus- en vagina-vaginacontact, en je kunt ze ook krijgen door het likken van vagina of anus. De wratten kunnen weggehaald worden, maar de ziekte zelf is niet te genezen. De wratten komen dus regelmatig terug.

Vaginale schimmelinfectie

Sommige vrouwen hebben regelmatig last van een vaginale schimmelinfectie. De bekendste schimmelinfectie is candida. Het is onduidelijk of schimmelinfecties overgedragen worden door seksueel contact tussen vrouwen. Een schimmelinfectie kun je krijgen als het normale bacteriële evenwicht in je vagina verstoord is. Een verstoord evenwicht kan ontstaan door je vagina te vaak te wassen, door je vagina te wassen met zeep, maar ook door stress, lagere weerstand, slechte voeding, te weinig slaap en het gebruik van glijmiddel waar glycerine in zit. Symptomen van een schimmelinfectie: een jeukerig of branderig gevoel in je vagina en een witte, klonterige afscheiding. Denk je dat je een schimmelinfectie hebt, ga dan naar de dokter en vraag om medicijnen.

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt veel voor bij vrouwen. De ontsteking is niet seksueel overdraagbaar, maar er bestaat toch een verband tussen seks en het krijgen van een blaasontsteking. Een blaasontsteking ontstaat doordat (anale) bacteriën tijdens de penetratie in je urinebuis worden geduwd. Vooral als je een tijdje niet hebt geneukt en dan (stevig) gepenetreerd wordt door vingers of dildo, kun je er last van krijgen. De symptomen van een blaasontsteking: pijn tijdens het plassen, vaak moeten plassen en een zeurende pijn in de onderbuik. Bij de huisarts kun je je urine laten testen om te bepalen of je het echt hebt. Is dat zo, dan krijg je een antibioticakuur. Een blaasontsteking kun je voorkomen door veel te drinken, je va­gina droog te vegen na het vrijen, en door te plassen voor en vooral na de seks. Je plast dan de bacteriën uit je urinebuis voor ze een infectie kunnen veroorzaken.

Alleen testen geeft zekerheid

Je kunt er niet vanuit gaan dat je geen soa hebt als je je nooit hebt laten testen. Hetzelfde geldt voor degene met wie je vrijt. Soms weet je niet van jezelf dat je een soa hebt, omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn of je helemaal geen symptomen hebt. Als je zekerheid wilt hebben, laat je dan controleren en testen. Een soa-check kun je op verschillende plekken (gratis) laten doen. Bij je huisarts, anoniem bij de ggd, of bij de soa-polikliniek van het in Amsterdam kun je je laten testen op hiv en andere soa. Een soa-besmetting is snel op te sporen. Twijfel je of je een soa hebt: laat je testen! Als je een vaste relatie hebt, kun je ervoor kiezen om je allebei op en soa te laten testen. Wanneer de uitslag negatief is, kun je onbeschermd met elkaar vrijen zonder verdere voorzorgsmaatregelen. Dat kan een hoge symbolische waarde hebben en het geeft je relatie een speciale status: je bent elkaar trouw, en je hoeft niet meer na te denken over veilige sekstechnieken. In het Engels heet dit fluid bonded. Heb je meerdere partners of heb je naast je vaste relatie losse sekscontacten, dan moet je het met hen wel veilig doen, als jij en je partner geen risico willen lopen op hiv. Bespreek veilig vrijen in dat geval met je sekspartner. Heb je toch onveilig gevreeën met iemand anders, praat er dan over met alle betrokkenen. Heel lastig, maar echt doen! Als je verschillende sekspartners of regelmatig losse sekscontacten hebt, is het verstandig je eenmaal per jaar te laten controleren op soa.