Thema's

Baarmoederhals- en eierstokkanker

Lesbische en biseksuele vrouwen lopen een verhoogd risico op kanker in de eierstokken, borsten en baarmoederhals. Hier lees je meer over de risicofactoren rond baarmoederhalskanker en eierstokkanker.

Lesbische seksualiteit of biseksualiteit heeft geen rechtstreekse invloed op kanker. Toch lopen vrouwen die van vrouwen houden specifieke risico's.  

  • Een chronische ontsteking door bepaalde stammen van het HPV-virus (Human Papilloma Virus) veroorzaakt maar liefst zo'n 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Het virus is seksueel overdraagbaar tussen vrouwen. Meer dan de helft van de seksueel actieve vrouwen komt met het virus in aanraking. Het merendeel ervan veroorzaakt geen kanker.
  • Je kunt met het HPV-virus besmet raken via rechtstreeks contact met geslachtsorganen of mond. Soms krijg je wratten op geslachtsorganen, anus of mond. Meestal gaat de ontsteking onopgemerkt voorbij en geneest ze binnen de twee jaar spontaan. Vrouwen kunnen dus draagster zijn van het HPV-virus zonder het zelf te weten.
  • Zwangerschap is een beschermende factor voor eierstokkanker. Vrouwen die nooit zwanger zijn geweest hebben een grotere kans op deze kanker.
  • Lesbische vrouwen laten veel minder vaak een uitstrijkje maken dan heterovrouwen, omdat ze doorgaans niet te maken hebben met voorbehoedmiddelen en geslachtsziekten. Maar ook omdat ze minder snel met hun huisarts over hun gevoelsleven en seksuele leven praten, uit angst voor homofobe reacties.
  • Alcohol- en tabakgebruik en overgewicht vergroten de risico's op baarmoederhalskanker. Onder lesbische en biseksuele vrouwen komt dit relatief veel voor.
  • Door sociale of familiale druk voelen lesbische en biseksuele vrouwen zich soms gedeprimeerd of gestresst. Ze zorgen dan soms minder goed voor hun gezondheid. Zie ook minority stress en discriminatie. Stress kan het ontstaan van kanker bevorderen. 

Tips 

  • Rook niet of stop met roken.
  • Laat regelmatig een uitstrijkje maken, bijvoorbeeld eenmaal per jaar. Kanker aan baarmoederhals en eierstokken kan dan in een vroeg stadium ontdekt worden, zodat de behandeling beperkt is.
  • Een uitstrijkje laten maken gaat als volgt. Je gaat met je benen wijd liggen. De huisarts maakt je baarmoederhals wat open met een speculum ('eendenbek'). Daarna verwijdert hij/zij met een spatel enkele cellen van de hals. Die cellen worden onder de microscoop onderzocht. Een uitstrijkje hoort pijnloos te zijn. Maar het inbrengen van het speculum kan een beetje pijn doen, vooral als de arts niet voorzichtig is, of als je baarmoederhals erg gevoelig is.
  • Bloedverlies na seksueel contact, tussen de menstruatie door of na de menopauze? Ga dan naar de huisarts.