Thema's

Seksuele energie

Hoe kun je je seksuele energie beter voelen en beter laten stromen? Tantra en taoïstische technieken kunnen je daarbij helpen. Zoals de yoni (vagina)-massage.

Seks is een manier om dichter bij jezelf te komen. Seksuele energie geeft je kracht en maakt je vrolijk. Of je nu met een ander of met jezelf vrijt, je kunt er enorm van opknappen. Sommige mensen spreken dan ook over seksuele energie. Je kunt oefenen om je seksuele energie beter te voelen en te laten stromen.

De kick van het vrijen kun je verbinden aan spiritualiteit. Hiervoor kun je gebruik maken van tantra en taoïstische technieken. Tantra is een oeroude spirituele stroming uit India, de tao komt uit het oude China. In zowel tantra als tao heeft seks een bijzondere rol: het kan je dichter bij de 'verlichting' brengen. Door tantra kun je leren genieten van je verlangen zonder dat het vervuld moet worden. Het mag wel! Genieten van je verlangen en je zinnelijkheid geeft veel energie en vrijheid. Seksueel verlangen staat hogere waarden niet in de weg, integendeel.

Tantra

Tantra is een spirituele stroming die zo'n zevenduizend jaar geleden begon vanuit het Hindoeïsme in India. Tantra wordt vertaald als 'weefsel' of 'weven': het slaat op de manier waarop je al je tegenstrijdigheden tot een geheel weeft. 

Bij tantra is seksuele energie het uitgangspunt. De bedoeling is om deze energie te activeren en vrij te laten stromen. Seks is volgens de tantra-leer gericht op het opwekken van een energiegolf tussen de zeven chakra's of energiecenta in ons lichaam. Dit gebeurt door middel van meditatie,  adem- en lichaamswerk,  tantrische oefeningen en -rituelen.

Veel bronnen van de tantra gaan over vrijheid. Dat betekent dat er in bed niets hoeft, en alles kan. Je hoeft niet klaar te komen, bijvoorbeeld. Sterker nog, met tantra kun je oefenen om je orgasme zo lang mogelijk uit te stellen. Ook kun je makkelijker meerdere orgasmes na elkaar krijgen, omdat je leert om je <bekkenbodemspieren> niet aan te spannen maar de energie te laten stromen.

Belangrijk is dat je je openstelt, en ontspant. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van ademhalingsoefeningen. De <G-plek> staat in tantra centraal. Als je een vinger langdurig stil tegen de G-plek aanduwt, gaat de energie door je lichaam vanzelf stromen en voel je je lichaam pulseren (kloppen). Je kunt een orgasme krijgen terwijl je niks doet. Als je tegelijkertijd ook de clitoris stimuleert geeft dat nog meer energie.

Als je meer wilt weten over tantra kun je het beste een cursus volgen. Er zijn verschillende cursussen speciaal voor vrouwen, waar je alleen of met je vriendin terecht kan.

Lees bij <yoni massage> meer over het masseren van de vagina.

Tao

De tao is een van oorsprong Chinese levensinstelling die ernaar streeft om het leven, dus ook de seksualiteit in harmonie met de natuur, de kosmos en de persoonlijke omgeving te brengen. De mysticus Laozi die 2600 voor Christus leefde, wordt beschouwd als de grondlegger van de Tao.

Volgens de tao splitst het leven zich in twee principes: yin en yang. Al het leven bestaat uit deze delen, de tegenpolen zijn onscheidbaar. De voortdurende wisselwerking tussen de twee principes bepaalt het ritme van het leven. Yin is het vrouwelijke principe, yang het mannelijke. Dat betekent echter niet dat mannen alleen yang zijn en vrouwen alleen yin. Het zijn eigenschappen die mannen en vrouwen hebben. Hoewel de meeste scholen en stromingen in de tao het vrouwelijke principe en vrouwen zelf als ondergeschikt aan yang en mannen beschouwen, zijn er ook vrouwen die de tao van vrouwen hebben ontwikkeld.

In de tao wordt seksualiteit gezien als de grondslag voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Seksuele energie is de enige energie die vermenigvuldigd kan worden. De kracht die je daarmee opwekt, kan zelfgenezing en diepe meditatie tot stand brengen. Met de tao van seksualiteit kun je seksualiteit bewust met spiritualiteit verbinden, en jezelf op een hoger plan brengen.

Yoni massage

Yoni is sanskriet voor vagina. Voor de <yoni massage> moet je de tijd nemen. Je partner moet zich op haar gemak voelen, zodat ze makkelijker opgewonden kan raken. Geef haar de gelegenheid om van de massage te genieten, zonder haar het gevoel te geven dat je iets terug verwacht.  Dit is speciaal voor haar. Zorg ervoor dat je vrouw ontspannen op haar rug ligt, met een kussen onder de heupen, haar benen gespreid en knieën licht gebogen. Voordat je met de massage begint, stem je je ademhaling op elkaar af. Haal diep en rustig adem en blijf dat samen doen, ook tijdens de massage.

  • Begin dan zachtjes haar benen, onderbuik en borsten te masseren. Je kunt hiervoor massage-olie gebruiken met een lekkere geur. Denk er wel aan om de olie in je handen te verwarmen voordat je hem op haar huid aanbrengt. 
  • Masseer haar buitenste <schaamlippen>. Neem hier voldoende tijd voor. Knijp er zachtjes in met je duim en wijsvinger en ga op en neer over de volledige lengte. Doe hierna hetzelfde met haar binnenste schaamlippen. Kijk haar zoveel mogelijk in de ogen, en blijf gelijk en diep ademhalen, zodat je het contact met haar blijft voelen.
  • Streel dan haar <clitoris> in cirkels, eerst met de klok mee en daarna omgekeerd. Knijp haar voorzichtig in haar klit met duim en wijsvinger.  Laat je niet verleiden om haar klaar te laten komen, je bent aan het masseren.
  • Breng dan traag je rechtermiddelvinger in haar vagina. Ook al je linkshandig bent, gebruik je je rechterhand. Die staat volgens tantra meer in verbinding met de vagina. Verken en masseer de vagina, varieer in druk en snelheid. De palm van je hand is naar boven gericht.
  • Terwijl je middelvinger in de vagina zit, maak een 'kom hier' teken. Het sponsachtige gebied is de G-plek, in tantra ook wel 'heilige plek' genoemd. Ook hierbij varieer je in kracht, patroon en snelheid.
  • Ga met een tweede vinger in de vagina, terwijl je met de duim haar clitoris stimuleert. Met je linkerhand masseer je haar borsten en onderbuik. Hierdoor kan je partner klaarkomen. Blijf daarna doormasseren. Het kan zijn dat zij daarna nogmaals klaarkomt.
  • Om de massage te beëindigen, trek je je handen voorzichtig terug. Laat haar rustig nagenieten in je armen.