Thema's

Oud en zorgbehoevend

Veel oudere lesbische vrouwen maken zich zorgen over de tijd waarin ze niet alles meer zelf kunnen. Hoe zorg je dat je als oudere lesbo een vrolijke oude dag tegemoet gaat?

Oudere lesbische vrouwen staan er relatief vaak alleen voor. Door hun relatiepatroon van  kunnen veel vrouwen na verloop van tijd geen geschikte partner meer vinden en blijven ze voor de rest van hun leven alleenstaand. De banden met familie zijn lang niet altijd even goed, vanwege hun afwijkende leefstijl. Kinderen hebben ze meestal niet. Vaak zijn hun inkomen en pensioen matig. Al met al een situatie die gemakkelijk kan leiden tot een geïsoleerd bestaan.

Werk aan je netwerk

Hoe voorkom je dat je erg eenzaam wordt en in een kwetsbare situatie belandt? Probeer in elk geval aansluiting te vinden bij lesbische en homoseksuele generatiegenoten. Werk aan een stevig netwerk, waar je op kun rekenen in slechte tijden. Op den duur kun je het niet volhouden om alles zelf te willen doen. Misschien ben je wel een van de lesbo's die een heeft. Het is vaak verstandig om je eigen boontjes te doppen, maar als je oud wordt kan die houding zich ook tegen je keren. Durf je ook kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij www.vrouwenwoonproject.nl/ of www.lesb-vod.dds.nl van de stichting Een vrolijke oude dag, die bezig is woonprojecten voor oudere lesbo's op te zetten. Of kijk op www.50plusnet.nl. Misschien zit er iets voor je bij, zodat je nieuwe homoseksuele generatiegenoten kunt leren kennen en nieuwe activiteiten kunt ondernemen. In het boek kun je lezen over de ervaringen van andere roze ouderen. Die verhalen kunnen je steunen en inspireren. Bij  kun je in de agenda zien welke uitgaansmogelijkheden er zijn voor roze ouderen. In veel steden zijn contactmiddagen speciaal voor oudere lesbo's en homo's.

Praat over je problemen

Als je denkt dat je bent doordat je je zorgen maakt over de toekomst, praat hier dan eens over met iemand van Gay and Lesbian Switchboard of met een die veel afweet van de problemen van lesbische vrouwen. Zodat je je weer wat beter gaat voelen. Drink je wel erg veel? Kijk dan bij  om er iets aan te doen.

Buddy's

Als je te maken hebt met een chronische ziekte kun je contact opnemen met voor de hulp en het gezelschap van een maatje, speciaal voor homoseksuele ouderen.

Je laatste wensen

Regel je op medisch gebied, de verdeling van je inboedel en je uitvaart.