Thema's

Vallen op 'verkeerde' vrouwen

Val je steeds maar weer op de 'verkeerde' vrouw? Op een 'femme fatale', of op iemand die zich in elk geval niet wil binden? Hoe komt dat en hoe kun je hier verandering in brengen?

'Ik val altijd op de verkeerde', vertelt de 31-jarige Nelleke in Zij aan Zij. 'Ze is hetero of bezet. Of zij en haar vriendin zijn net uit elkaar en ze gebruikt mij tijdelijk als troost.' Of het is een vrouw die emotioneel onbereikbaar is. Ze manipuleert, is jaloers en geeft altijd anderen de schuld. Een vrouw is 'fout' voor jou als jij lijdt onder jullie relatie en zij jouw overschrijdt. Zelf kun je natuurlijk ook de 'verkeerde' vrouw zijn voor de ander!

Femme fatale

Een 'femme fatale' is vaak erg sexy en aantrekkelijk. Ze kan vaak niet alleen zijn, zegt zelden sorry, is vaak jaloers en bezitterig. Ze geeft anderen de schuld en neemt zelf geen verantwoordelijkheid. Ze zoekt vaak ruzie en is dwingend. Soms liegt en bedriegt ze en gaat vreemd. Soms heeft ze een Deze vrouwen laten vaak een spoor van gebroken harten achter zich. Juist omdat ze tegelijkertijd vaak ook heel lief, kwetsbaar en leuk zijn!

Waarom val ik op 'verkeerde' vrouwen?

Meestal zit het probleem in je kindertijd. Als je je in je vroege jeugd onveilig en niet gewaardeerd en geliefd hebt gevoeld, heb je bindingsangst ontwikkeld. Misschien ben je emotioneel of lichamelijk verwaarloosd. Of je hebt te maken gehad met (seksueel) . Je bent bang voor intimiteit, want je hebt vroeger de ervaring opgedaan dat intimiteit pijn doet. Je partner houdt je op afstand, omdat ze niet dichtbij durft te komen. Want ook zij is in haar kindertijd emotioneel beschadigd. Had je een kille of liefdeloze jeugd? Was je vaak afkeurend over je? Dat betekent dat je je niet goed van haar hebt kunnen losmaken. Je blijft verlangen naar de verbondenheid, versmelting en waardering die horen bij je vroege kindertijd. Als je dat te weinig hebt ervaren, zul je er later naar blijven zoeken. Dat heet . Je blijft hangen in een twee-eenrelatie en je wilt dit ook in latere relaties. Lesbische relaties lijden nogal eens onder de symbiosedrang en verlatingsangst van een of beide partners. Ze willen alles samen doen, zijn snel jaloers en bang om elkaar kwijt te raken. Ze gunnen elkaar geen eigen leven en ontwikkelen verstikkende relatiepatronen. Dat leidt ook vaak tot een uitgeblust seksleven, ook wel genoemd. Soms kun je in dit soort situaties spreken van een . en horen bij elkaar. Vrouwen met verlatingsangst voelen zich vaak aangetrokken tot vrouwen met bindingsangst. Ze herkennen elkaars pijn op een onbewust niveau. Ze vallen op vrouwen met dezelfde angst als zijzelf. En ze hopen allebei tevergeefs dat de ander de pijn uit hun kindertijd kan genezen. Maar de ander kan jouw emotionele tekorten uit het verleden nooit goed maken. Dat mag je ook niet verwachten van die ander. Je moet leren leven met die pijn uit het verleden.

Tips om te voorkomen dat je op 'verkeerde' vrouwen valt

  • Durf je relatie onder ogen te zien en vraag je af: lijd ik onder haar manipulatieve gedrag?
  • Durf naar je eigen wonden te kijken, durf de pijn uit je kindertijd te voelen. Die pijn probeer je te verdoezelen door je verslaving aan 'foute vrouwen'.
  • De ander is er niet om jou gelukkig te maken. Dat moet je zelf doen. Probeer dus meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde te krijgen.
  • Jij bent er ook niet om de ander gelukkig te maken. Offer jezelf niet op om haar te redden, want dat kun je niet, dat kan ze alleen zelf.
  • Als je meer inzicht hebt in jezelf en waarom het steeds misgaat met je relaties, kun je jezelf hopelijk in de toekomst veel pijn besparen.
  • Zoek een hulpverlener waarmee je dit probleem kunt aanpakken, bijvoorbeeld via rozehulpverlening.nl.