Thema's

Moeders en lesbische dochters

Lesbische en biseksuele dochters hebben vaak een ingewikkelde relatie met hun moeder. Dat kan een behoorlijk grote invloed hebben op je latere relaties met vrouwen.

Een moeder wil onbewust meestal dat haar dochter op haar lijkt wat betreft emoties, gedrag en leefstijl. Dochters ervaren een psychologische druk om niet te verschillen van hun moeder. De dochter wil moeders liefde en goedkeuring en past zich dus min of meer aan. Maar als ze volwassen wordt wil ze zich ook losmaken van haar moeder. Dat levert vaak een liefde-haat verhouding op, al is dat meestal onbewust. Een relatie met symbiotische trekken.

Afkeurende moeder

Veel moeders hebben hun dochter vroeger te weinig bevestigd in haar streven naar eigenheid en een eigen leefstijl. Moeder was juist vaak afkeurend en verwijtend. Of kil en liefdeloos. Of ze was zelf emotioneel onvolwassen en leunde teveel op haar dochter, die zich verantwoordelijk ging voelen voor haar geluk. Als je vroeger te weinig waardering kreeg van je moeder, heb je je niet goed van haar kunnen losmaken. Dan blijf je later verlangen naar de verbondenheid, versmelting en waardering die horen bij je vroege kindertijd. Als je dat vroeger te weinig hebt ervaren, zul je er later naar blijven zoeken. Dat heet . Je blijft hangen in een twee-eenrelatie en je wilt dit ook in latere relaties.

Onzekere dochter

De relatie tussen lesbische vrouwen en hun moeder is vaak nog ingewikkelder. De moeder ziet dat haar dochter geen 'gewone' dochter is, maar kenmerken en gedrag heeft die niet passen bij haar beeld van de ideale dochter. De dochter is bijvoorbeeld jongensachtig en niet hulpvaardig. Ze wijst dit af en wil de dochter veranderen. Lesbische dochters hebben dus vaak te maken met nog meer afkeuring van hun moeder. Dat kan leiden tot langdurige psychische klachten bij dochters: onzekerheid, een laag gevoel van eigenwaarde, , schuldgevoelens, het verlangen een man te zijn.

Op je vriendin willen lijken

In hun latere lesbische relaties lopen vrouwen er vaak tegenaan dat ze zijn opgevoed met de gedachte dat vrouwen onderling niet mogen verschillen (ze mochten vroeger niet van hun moeder verschillen). Ze zijn geneigd de verschillen in hun relatie te verdoezelen. En ze passen zich zo sterk aan aan hun vriendin dat dit ten koste gaat van hun eigen wensen. Maar in een langdurige relatie hebben ze ook juist vaak behoefte om te ontsnappen aan hun vriendin, zoals ze vroeger als dochter ook uit hun moeders houdgreep wilden ontsnappen. Lesbische relaties lijden nogal eens onder de symbiosedrang en van een of beide partners. Ze willen alles samen doen, zijn snel jaloers en bang om elkaar kwijt te raken. Ze gunnen elkaar geen eigen leven en ontwikkelen verstikkende relatiepatronen. Dat leidt ook vaak tot een uitgeblust seksleven, ook wel genoemd. Het blijft dus in lesbische relaties altijd lastig om een evenwicht te vinden tussen zelfstandigheid (autonomie) en verbondenheid. Als je denkt dat je geluk en je relaties lijden onder jouw ambivalente gevoelens naar je moeder, dan is het de moeite waard dit uit te zoeken. Op rozehulpverlening.nl vind je hulpverleners die je hiermee verder kunnen helpen.