Thema's

Beddendood

Veel vrouwenstellen voelen zich na een tijdje steeds meer maatjes. Ze knuffelen nog wel, maar vrijen komt er steeds minder vaak van.

De meeste partners (hetero en homo) gaan op den duur een beetje op elkaar lijken, maar bij damesstellen gaat dit soms zo ver dat ze zich meer als zussen of hartsvriendinnen gedragen dan als minnaressen. Ze strelen, knuffelen en slapen vaak samen, maar een echte vrijpartij komt er niet of nauwelijks meer van. De relatie is geworden. Het is een van de belangrijkste oorzaken van de zogeheten . Het woord beddendood is misleidend: 'dood' wekt de indruk dat er niets aan te doen is. Dat is niet waar. Bovendien suggereert het dat de uitgedoofde passie een probleem is. Als jullie allebei genoeg hebben aan een knuffel of een zoen en niet verlangen naar een vrijpartij, is dat natuurlijk prima. De meeste stellen ervaren het echter wél als probleem wanneer ze niet meer vrijen. Lees hier .

Niet alles samen doen

Een duidelijk eigen leven, los van je partner, is gezond voor je relatie. Een flinke ruzie op z'n tijd, aparte kledingkasten, je eigen bezigheden en vrienden en niet iedere nacht samen slapen, zorgen ervoor dat je de ander als apart individu blijft zien en dat heeft vaak een goede uitwerking op je seksleven. Probeer de verschillen tussen jullie in stand te houden. Juist het feit dat jij anders bent en andere dingen doet maakt je aantrekkelijk voor de ander.

Verschillen in seksuele verlangens

Dat je allebei een vrouwenlichaam hebt, betekent niet dat je op dezelfde manier wilt vrijen. Verschillen in verlangens kunnen problemen opleveren. Misschien vind jij een lange vrijpartij heerlijk en is je vriendin juist meer van de vluggertjes. Of misschien wil jij pas vrijen als je voldoende intimiteit met haar voelt, terwijl seks voor haar een manier is om nabijheid te zoeken. En misschien wil jij drie keer per week seks en is zij al tevreden als het er een of twee keer in de maand van komt. Die verschillen steken vaak pas de kop op in.

Seks op de agenda houden

Het is lastig om verschillen in verlangens te bespreken. Veel vrouwen doen het niet en kiezen er ' vaak onbewust ' voor om maar geen seks meer te hebben. Ze willen niet vragen om seks, omdat ze dat meer iets voor heteromannen vinden (waar ze negatieve associaties bij hebben). Of hun partner vindt dat. Vrouwen hebben vroeger van hun geleerd om zich aan te passen aan anderen en niet teveel te eisen voor zichzelf. In heterorelaties is het meestal de man die seks op de agenda houdt. Houd vanaf het begin van de relatie seks op de agenda: bespreek het af en toe. Wat vind je goed? Wat vind je minder? Hoe wil je vriendin het? Eng en intiem, maar ook heel leuk! En nuttig. Als je verzwijgt dat je haar manier van likken eigenlijk niet lekker vindt, kun je daar moeilijk een half jaar later nog eens over beginnen. Wees duidelijk over wat je lekker vindt en wat niet en doe niet alsof, om de ander een plezier te doen. Kijk voor meer informatie ook bij . Bespreek het als seks een probleem wordt, eventueel met een hulpverlener.