Thema's

Verlatingsangst en symbiosedrang

Lesbische vrouwen zitten in relaties vaak te dicht op elkaars huid, omdat ze naar symbiose verlangen. En ze zijn bang dat de ander hen verlaat. Hoe komt dat?

De meeste partners (hetero en homo) gaan op den duur een beetje op elkaar lijken, maar bij damesstellen gaat dit soms heel ver. Ze proberen op elkaar te gaan lijken, met dezelfde interesses, hobby's en vrienden. Ze willen bijna alles samen doen. En voelen zich meer maatjes of hartsvriendinnen dan minnaressen. Niet echt gezond voor een relatie.

Bindingsangst

Als je je in je vroege jeugd onveilig en niet gewaardeerd en geliefd hebt gevoeld, heb je bindingsangst ontwikkeld. Misschien ben je emotioneel of lichamelijk verwaarloosd. Of je hebt te maken gehad met (seksueel) . Je bent bang voor intimiteit, want je hebt vroeger de ervaring opgedaan dat intimiteit pijn doet. Je partner houdt je op afstand, omdat ze niet dichtbij durft te komen. Want ook zij is in haar kindertijd emotioneel beschadigd.

Symbiosedrang

Had je een kille of liefdeloze jeugd? Was je vaak afkeurend over je? Dat betekent dat je je niet goed van haar hebt kunnen losmaken. Je blijft verlangen naar de verbondenheid, versmelting en waardering die horen bij je vroege kindertijd. Als je dat te weinig hebt ervaren, zul je er later naar blijven zoeken. Dat heet symbiosedrang. Je blijft hangen in een twee-eenrelatie en je wilt dit ook in latere relaties. Lesbische relaties lijden nogal eens onder de symbiosedrang en verlatingsangst van een of beide partners. Ze willen alles samen doen, zijn snel jaloers en bang om elkaar kwijt te raken. Dat is op den duur verstikkend voor beide partners. Omdat ze bijna alles samen doen gaan ze steeds meer op elkaar lijken. Daardoor zien ze elkaar als maatjes in plaats van als minnaressen en vrijen ze steeds minder: de . Bindingsangst en verlatingsangst horen bij elkaar. Vrouwen met verlatingsangst voelen zich vaak aangetrokken tot vrouwen met bindingsangst. Ze herkennen elkaars pijn op een onbewust niveau. Ze vallen op vrouwen met dezelfde angst als zijzelf. En ze hopen allebei tevergeefs dat de ander de pijn uit hun kindertijd kan genezen. Maar de ander kan jouw emotionele tekorten uit het verleden nooit goed maken. Dat mag je ook niet verwachten van die ander. Je moet leren leven met die pijn uit het verleden. Lees hier . Lees in  meer over hoe je in je relatie de verstikking de baas blijft. Wil je eens praten over dit probleem met een deskundige? Neem dan contact op met of met een .