Thema's

Religie

Lesbische gevoelens hebben als je een religieuze achtergrond hebt is extra lastig. Je hebt dan vaak te maken met afwijzing door je familie, je vrienden, de kerk of moskee. Hoe kun je je gevoelens vormgeven en toch niet de aansluiting bij je geloof en je netwerk verliezen?

Of je nu christelijk, islamitisch of joods bent: alle meer orthodoxe richtingen binnen godsdiensten staan afwijzend tegenover homoseksualiteit. Je mag het wel zijn, maar je mag er niets mee doen, dat is doorgaans de houding. Dus je mag wel lesbische gevoelens en verlangens hebben, maar je mag die niet vormgeven in een seksuele relatie. Het is een persoonlijke worsteling om uit dit dilemma te komen. Hoe interpreteer je de verboden? Waarop zijn die gebaseerd? De ruimte die je voelt vanuit de omgeving is ook heel verschillend per kerk en per familie. Als je geluk hebt is er binnen jouw familie wél ruimte voor acceptatie van jouw lesbische gevoelens. Want ook dat komt voor.

Islamitisch

In islamitsche kringen speelt respect voor de ouders een grote rol. De eer van de familie is belangrijker dan de ontplooiing van het individu. Misschien krijg je te maken met een gearrangeerd heterohuwelijk of met huiselijk geweld als je een vriendin krijgt. Ook bestaan in islamitische kring veel vooroordelen over homoseksualiteit. Dat wordt vaak op een lijn gesteld met pedofilie, kindermisbruik, verkrachting, immoraliteit en losbandigheid. Dat het vooral gaat over liefde en over je leven willen delen met een andere vrouw, vergeet je omgeving dan. In het boek Mijn geloof en mijn geluk kun je ervaringen lezen van andere islamitische lesbo's en homo's. Hoe gaan zij om met hun geloof? Accepteert hun omgeving hun lesbische of homoseksuele gevoelens? De Stichting Yoesuf kan je advies geven over alles rond homoseksualiteit en islam.

Christelijk

Ook in orthodox-christelijke kringen bestaan deze vooroordelen over homoseksualiteit. De afwijzende ideeën over homoseksualiteit zijn gebaseerd op dezelfde passages uit de Bijbel, als die van moslims uit de Koran. De Bijbel en de Koran bevatten grotendeels dezelde verhalen. Bij de Vereniging van Christelijke Homo's en Lesbiennes CHJC en de Stichting Refoanders kun je contact leggen met gelijkgestemden. Het Ontmoetingsplatform religie en homo- en biseksualiteit holyfemales is speciaal voor vrouwen. Dignity houdt zich bezig met kerkelijke vieringen door en door lesbische en homoseksuele christenen. In het boek Wij gaan ons echt verbinden kun je meer lezen over hoe je een lesbische relatie kerkelijk kunt vieren en wat de ervaringen met de reacties van de familie zijn.

Elna: 'Op een gegeven moment zal ik belijdenis moeten doen. Daarmee geef je aan helemaal achter het geloof te staan. Dat is het moment dat ik uit de kerk gegooid word vanwege mijn lesbische gevoelens en relatie. Ik ben dan niet meer Elna, maar lesbische Elna. Mijn geloof en geaardheid staan haaks op elkaar. Maar sinds Marijke in mijn leven is, passen die twee delen wel beter bij elkaar. Ik wilde per se een vriendin die gelovig is. Dat stuk wil ik kunnen delen. Op een dag zal ik open zijn in de kerk. En daarna ga ik weg, hoe zwaar dat ook zal zijn. Als je gereformeerd bent, zijn al je vrienden gereformeerd, ben je aangesloten bij een gereformeerde sportvereniging, zit je op een gereformeerde school en doe je boodschappen bij gereformeerde winkels. Ik zal dat heel erg missen.' [Zij aan Zij, 2005-02, p. 27]

Souad, 27 jaar, politieagente in Brabant: 'Mijn vader en moeder zijn lieve mensen en gaan in veel dingen mee. Ze accepteren het feit dat ik ongetrouwd op mezelf woon en dat ik vaak uitga en ze hebben ook geen problemen met de nachtdiensten die ik voor mijn werk draai. Ik kan dan niet van ze verwachten dat ze ook nog eens mijn seksuele geaardheid accepteren. Mijn vader is een gerespecteerde man in de Marokkaanse gemeenschap en het zou verschrikkelijk voor hem zijn als bekend zou worden dat zijn dochter op vrouwen valt. Mijn vader heeft er alles aan gedaan om ons een goed leven te kunnen geven en wat geef ik hem? Verdriet en schaamte. Ik hou van mijn ouders en ik wil ze zo graag geven wat ze willen, maar dat kan ik niet.' [Mijn geloof en mijn geluk]