Thema's

Lesbische gevoelens in heterorelatie

Al jaren gelukkig getrouwd met een man, leuke kinderen, maar toch blijf je iets missen. Het kwartje valt als je een leuke vrouw tegenkomt. Vlinders. Maar tegelijkertijd verwarring: hoe moet het met je relatie verder?

Het kan heel verwarrend zijn als je op een vrouw valt terwijl je een gesmeerd heteroleven leidt. Je man weet misschien niet eens dat je vroeger wel eens op een meisje verliefd bent geweest. Zelf heb je er nooit meer stil bij gestaan totdat je die mooie vrouw tegenkwam. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je de enige bent die dit overkomt, gebeurt het vaker. Er is zelfs een woord voor heterorelaties waarin een van de partners homoseksuele gevoelens ontdekt. Dit zijn Orpheusrelaties, vernoemd naar de stichting Orpheus die deze problematiek voor het eerst op de kaart zette. Als het je gebeurt vraag je je van alles af: ben ik lesbisch? Ben ik bi? Ben ik dat altijd al geweest? Hoe moet ik verder? Moet ik scheiden? En de kinderen?

Bedenk dat gevoelens, ook seksuele, kunnen veranderen tijdens je leven. Dat je op latere leeftijd op een vrouw valt, betekent niet dat je liefde voor je man niets heeft voorgesteld. Het betekent ook niet dat je in een ander hokje moet, namelijk het homoseksuele. Je blijft jezelf, ook al voelt het anders. In gesprek met je man en met anderen kun je bedenken hoe je verder gaat. Een scheiding of een open relatie geeft je de mogelijkheid om je gevoelens te ontdekken. Neem de tijd om uit te zoeken wat bij je past. Als je halsoverkop wegrent, kun je zeker banden kapotmaken. Overleg dus goed en neem de tijd. Ook kun je je zorgen maken om de omgeving. Wat vindt je moeder ervan? Of de buren? Je hebt altijd als heterovrouw geleefd en nu opeens kom je dat beeld verstoren. Wees eerlijk. Als mensen zien dat jij er gelukkiger van wordt, dan zullen ze het accepteren.

Vera (47): 'Uiteindelijk heb ik het mijn dochter verteld en haar antwoord was: goh heb je mij nog iets nieuws te vertellen? Mijn collega's reageerden met: he, he, ze is erachter gekomen, hoera! We waren al geschrokken toen wij hoorden dat jij met een man getrouwd was. Iedereen had iets in de gaten gehad, terwijl ik te bang was om het te vertellen of ervoor uit te komen!' [Zij aan Zij, 2007-03, p. 23]

Tiny (55): 'Ik heb het eerst aan mijn man verteld. Hij schrok er wel van, maar was er wel voor mij. Hij zag mijn moeite en ik zag de zijne. Het was fijn dat hij het gelijk accepteerde en zag dat het zo was. Voor hem vielen er ook dingen op z'n plek'. [Zij aan Zij, 2007-03, p. 23]