Thema's

Gedwongen heterohuwelijk

Als je ouders niet accepteren dat je nog steeds alleen bent of alleen maar oog hebt voor vrouwen, kunnen ze je een huwelijk met een man opdringen. Het gevaar is dat er twee mensen ongelukkig worden.

Een huwelijk zou je behoeden voor misstappen. Met een man zul je je gevoelens voor meiden vergeten, zo denken sommige ouders. Ze gunnen je kinderen, willen je graag gelukkig zien op dezelfde manier als zij zelf gelukkig zijn. Je verliefdheden op meisjes zijn maar een fase, denken ze. Die gaan over als je serieus wordt en trouwt. Soms zoeken ze zelfs een man voor je uit. Iemand in hun of jouw geboortedorp of een zoon van een bevriende familie. De ouders komen samen met de jongen op bezoek. Maar je wilt niet trouwen, in ieder geval niet met een man. Iedere keer weiger je. Je zegt dat je uit liefde wilt trouwen. Maar je moeder praat op je in: het is toch een leuke jongen? Zo kun je onder druk komen te staan om toch met een man te trouwen. Je hebt nog niet verteld dat je lesbisch bent, dat wil je ze niet aandoen. Of je hebt het wel verteld, maar je ouders nemen het niet serieus. Zelf denk je misschien ook dat je een makkelijker leven te wachten staat als je 'gewoon' trouwt met een man. Het lijkt een oplossing voor je problemen en schuldgevoelens die je homoseksualiteit je geven. Als je het niet wilt, moet je duidelijk zijn naar je ouders. Voel je je onder druk gezet, vraag dan bedenktijd. Zoek eventueel hulp bij iemand met gezag, iemand van wie je ouders aannemen dat je echt niet gelukkig wordt van een ongewenst huwelijk.

Als je er serieus over denkt, of het overweegt om van het gezeur af te zijn, bedenk dan het volgende. Natuurlijk is je loyaliteit aan je ouders groot. Zij hebben altijd voor je gezorgd, je wilt ze geen pijn doen. Dat moet je ze ook duidelijk maken. De andere kant is je eigen hart. Je eigen geluk is toch net zo belangrijk als dat van je ouders? Trouw niet met iemand van wie je niet houdt, zeker niet om anderen gelukkig te maken: een huwelijk is niet niks en jij wordt er niet gelukkig van. Ook je toekomstige man wordt er ongelukkig van. Hij weet niets van jouw gevoelens, hij kan er niks aan doen. Als je toch trouwt kan het zijn dat je in een Orpheus-huwelijk terecht komt: je hebt je lesbische gevoelens altijd weggestopt en bent gelukkig in je gezin, totdat je die aantrekkelijke vrouw ontmoet... Als je de wil van je ouders weerstaat en vormgeeft aan je liefde voor vrouwen, kan je je ouders erg tegen de borst stuiten. Je kunt de familie-eer schenden en te maken krijgen met bedreigingen. Als je je eigen weg kiest is het belangrijk dat je een goed en veilig netwerk opbouwt: vriendinnen bij wie je terecht kunt, ook letterlijk.