Thema's

Bedreigd door familie

Jouw homoseksualiteit kan verkeerd vallen bij je ouders, of andere familieleden. Ze kunnen het zo sterk afwijzen dat ze jou het huis uitzetten of dreigen met ontvoering of moord.

Niet iedereen heeft een probleemloze coming out. Homoseksualiteit kan zo'n groot taboe zijn, zo'n schande dat je familie je liever niet meer ziet of je zelfs bedreigd als je niet verandert of trouwt. In sommige families en gemeenschappen speelt eer een grote rol. Jouw gevoel voor vrouwen kan een bedreiging zijn van de familie-eer. Tegelijkertijd speelt roddel: ben je gezien met de meiden van je voetbalteam van wie iedereen weet dat ze lesbisch zijn? Dan kunnen mensen al over je praten. Laat staan als je echt van vrouwen houdt, of zelfs een vriendin hebt. Meiden en vrouwen worden daarbij strenger in de gaten gehouden dan jongens en mannen. Vrouwen zijn dragers van de eer: hun gedrag bepaalt of een familie onbesproken blijft. Om de familie-eer te zuiveren moet er een daad gesteld worden. Je moet verbannen worden, trouwen, ontvoerd of zelfs iets aangedaan. De mannen van de familie zijn vaak aangewezen om de eer te zuiveren: jongens als je broer of je neef krijgen die opdracht.

Los van eer zijn er andere redenen voor je familie om je te verstoten of te bedreigen als ze erachter komen dat je lesbisch of bi bent. Hun verdriet en machteloosheid uit zich in woede. Ze voelen zich persoonlijk beledigd en gaan je volgen, stalken of dreigen te vermoorden. Of jouw ouders zo denken kun je van tevoren niet weten. Meestal praat je niet over seksualiteit met je ouders: dat is privé. Soms kun je vermoeden dat ze niet zo mild zijn over homo's en lesbo's, door de manier waarop ze erover praten. Je kunt besluiten om er niets over te vertellen aan je ouders. Dat is veiliger, je doet ze geen verdriet en je kunt je gang gaan, zolang je bepaalde voorzorgmaatregelen neemt. Je vriendin niet mee naar huis nemen, of zeggen dat ze 'een' vriendin is, een extra slaapkamer als je samenwoont, zodat niet duidelijk is dat jullie samen slapen.

Je kunt ook kiezen om het wel te vertellen. Het kan als een bevrijding voelen, je hoeft je niet meer te verstoppen. Als je ouders je bedreigen of je het huis uitgooien zul je moeten zorgen voor een veilige plek: een adres waar je kunt verblijven dat onbekend is bij je ouders en andere familieleden. Misschien in een andere stad, hoewel dat geen garantie is dat ze je niet vinden als ze echt kwaad willen. Er zijn vrouwenopvanghuizen die meiden opnemen die op de vlucht zijn voor eergerelateerd geweld. Ook is er in Amsterdam een specifieke opvang voor jongeren met homoseksuele gevoelens: veilige haven.  Breken met je familie is vreselijk pijnlijk, natuurlijk. Het liefst zou je in contact met ze blijven; je hoort bij hen. Maar als hun eigen schaamte of vooroordelen zo groot zijn dat ze jou geweld willen aandoen, dan kun je beter voor je eigen veiligheid kiezen.

'Met natte haren van het douchen kwamen Anne en ik uit mijn nieuwe woning. Staat mijn vader opeens voor de deur, ik kreeg een hartverlamming!' vertelde Karima ons in 2001. Vader schold en vroeg of Karima bezeten was. 'Ben je ziek? Moet je naar de dokter? Je maakt de familie te schande! Als je zo doorgaat leef je niet lang meer. Ik vermoord je!' [Zij aan Zij, 2006-03, p. 18]

Ebru: 'Het zoeken naar een juist moment was een groot probleem. Op een gegeven moment dacht ik: er zal nooit een juist moment zijn, ik heb lang genoeg gedraald. Toen ik bij mijn ouders was, wilde mijn vader mij wat aandoen. Mijn moeder hield hem tegen. Ach, ik hou me staande. Mijn vriendin is mijn kracht in mijn zwakke momenten en mijn evenwicht in mijn emotionele buien. Ik red me wel. Het doet mij alleen veel verdriet dat mijn ouders, hoe begrijpelijk ook, niet verder kunnen kijken dan hun eigen schaamte om te zien dat ik mezelf accepteer zoals ik ben en gelukkig ben. Voor mij was het belangrijk om eerst mijn ouders te vertellen dat ik niet kan voldoen aan hun verwachtingen voordat ik echt een gezamenlijk leven ga opbouwen met mijn vriendin.' [Zij aan Zij, 2006-03, p. 10]