Thema's

Laatbloeiers

Misschien kom je pas achter je gevoelens voor vrouwen op latere leeftijd. Maar het uitgaansleven is vooral ingericht op jonge meiden. Waar kun je terecht?

De lesbische laatbloeier is een vrouw die er pas later achterkomt dat ze (ook) op vrouwen valt. Ze heeft een leven opgebouwd, een carrière, misschien woont ze wel met man en kinderen. Het idee dat ze op een vrouw zou kunnen vallen, is nooit bij haar opgekomen totdat ze ineens verliefd wordt. Dat is een ander begin dan wanneer je het van jongsaf aan weet. Seksuele gevoelens kunnen tijdens je leven veranderen. Ook kun je ze niet herkennen omdat je weinig weet van homoseksualiteit. Het kan geen optie zijn geweest in je leven, omdat je omgeving verwachtte dat je met een man trouwde. Een religieuze achtergrond kan daar de reden van zijn.

Juist omdat je jezelf altijd als heterovrouw hebt gezien, kan een verliefdheid je verrassen en verwarren. Je vraagt je van alles af: ben ik nu opeens lesbisch? Wat betekent dat? Je hebt misschien een negatief beeld van lesbische vrouwen, of je identificeert je in ieder geval niet met het woord. Bedenk als je ontdekt dat een relatie met een vrouw wat voor je is, dat dat niet betekent dat je eerdere relaties niet van waarde zijn geweest. Je kunt biseksueel zijn, of ook als lesbienne een goede relatie met een man hebben gehad. Seksualiteit is niet zo exclusief. Als je in een vaste relatie met een man ontdekt dat je gevoelens voor vrouwen hebt, spreekt men ook van een Orpheus-relatie. Het kan heel verwarrend zijn om daar mee om te gaan. Je wilt je man en je eventuele kinderen geen pijn doen, maar tegelijkertijd wil je je hart volgen. Lees hier meer over Orpheus-relaties. Maar ook als je geen vaste relatie hebt, of nog niet aan een relatie toe bent gekomen, kun je natuurlijk overvallen worden door lesbische gevoelens.

Laatbloeiers zijn niet opgegroeid in de lesbische subcultuur. Daarom weet je niet hoe je je moet begeven in de scene. Je bekijkt het van buiten. Als laatbloeier kun je net als jongere meiden op stap. In sommige grote steden zijn er dertig- of veertig-plus avonden voor vrouwen waar je kunt dansen en sjansen. Ook kun je een hobby beoefenen met andere lesbische vrouwen: op een leesclub, een wandelclub of een koor bijvoorbeeld. Het internet is bij uitstek geschikt: je kunt er bijvoorbeeld op FemFusion vrouwen ontmoeten die net als jij op zoek zijn naar een leuke vrouw of een nieuwe vriendinnenclub.

Anne (43): 'Ik werd op mijn werk voorgesteld aan een nieuwe collega. Ze raakte iets bij mij wat ik tot dusver niet had durven voelen. Ik werd nieuwsgierig en kreeg het tegelijkertijd benauwd. Ik voelde me tot haar aangetrokken en dat bleek wederzijds te zijn. Mijn wereld stond op z'n kop. Er was een gevoel van bevrijding maar ook van angst. En mijn angst ging overheersen. Ik heb het contact met haar verbroken en daarmee heb ik haar veel pijn gedaan.' [Zij aan Zij, 2007-03, p. 20]

Jorien (45): 'Ik werd op een gegeven moment helemaal gek van mezelf. Ik was stapelverliefd op een vrouw en speelde ondertussen de gelukkige echtgenote en moeder. Ik kreeg fysieke klachten, voelde me somber, sliep slecht. Toen heb ik het hele verhaal opgebiecht aan mijn beste vriendin, dat luchtte me zo ontzettend op. Ze reageerde geweldig.' [Zij aan Zij, 2007-03, p. 22]