Thema's

Non-libidoïsme

Geen seksuele gevoelens hebben, er zelfs een hekel aan hebben. Hoewel er weinig over bekend is, zijn er veel mensen die geen libido hebben.

Iemand die geen seksuele gevoelens of verlangens heeft wordt ook wel een non-libidoïst genoemd, het verschijnsel heet non-libidoïsme. Vroeger werd het ook wel a-seksualiteit genoemd, hoewel dat meer slaat op geen seks met andere mensen, maar wel masturberen. Kiezen om is weer wat anders. Stel: iedereen om je heen komt in de puberteit en raakt geinteresseerd in seks, terwijl jij niks voelt. Verliefd kun je wel worden, maar seks of zelfs tongzoenen vind je vreselijk: vies en vervelend. Ook masturbatie is niks voor jou. Je hebt gewoon die drive niet. Als jij dit hebt, is het belangrijk om het serieus te nemen. Doe nooit iets wat je niet wilt. Ga niet vrijen tegen je zin in.

Wees er open over naar een eventuele partner: het heeft niks met haar te maken, maar met jou. Je kunt wel verliefd worden en platonische relaties aangaan: intieme relaties met een partner met wie je geen seks hebt. Ook kun je met je partner afspreken dat jullie een hebben wat betreft seksualiteit. Je partner kan dan vrijen met een ander, als zij daar wel behoefte aan heeft. Er bestaan veel vooroordelen en taboes rond non-libidoïsme. Mensen denken bijvoorbeeld dat je in je jeugd bent misbruikt, en daarom geen seks wilt. Of mannen zeggen, dat je eens een goede beurt moet hebben.

Geraldin: 'Ik werd heel vaak verliefd, maar er kwam nooit lust bij kijken. Bij de anderen op school wel. Toen begon ik me af te vragen of ik anders was. Waarom was dit zo? Ik ging op zoek naar mezelf. Na enkele onderzoeken door een psychiater en een gynaecoloog waarbij niets afwijkends bij mij gevonden kon worden, stuitte mijn vriendin Vivian op een internet-chatgroep voor mensen zonder seksuele gevoelens. Toen viel alles op zijn plaats.' [Zij aan Zij, 2006-05, p. 32]