Thema's

Een jongen willen zijn

Veel vrouwen die op vrouwen vallen, meten zich met jongens. Qua kleding en kapsel is er ruimte om jongenachtig te zijn. Er zijn zelfs dragshows voor kings. Maar als je je echt meer een jongen dan een vrouw voelt, kan het zijn dat je transgender of transseksueel bent.

Sommige lesbische vrouwen identificeren zich met jongens en mannen. Als kind spelen ze liever met jongens, ze zijn sportief en hebben mannelijke rolmodellen. Ook trekken ze liever jongenskleren aan dan een rok. Ze houden van kort haar. Gelukkig is er in Nederland ruimte om een jongensachtige vrouw te zijn, ook al ben je dan extra zichtbaar en daardoor kwetsbaar voor discriminatie en vooroordelen, ook van andere lesbische vrouwen. Lees ook vrouwelijk en/of stoer. Als je ervan houdt om je te kleden en op te treden als man, kun je naar een drag king show gaan. Drag kings zijn het omgekeerde van drag queens: vrouwen die optreden als mannen. Ze gebruiken daarbij niet alleen kleding, kapsels en schoenen: ze binden hun borsten strak tegen hun lichaam zodat ze een platte borstkas krijgen, ze gebruiken make up of echt haar om een snor of een baard te maken en ze veranderen hun houding en hun manier van bewegen, zodat ze de perfecte man worden.

Mocht het voor jou serieuzer zijn dan een verkleedpartij, dan ben je misschien transgender of transseksueel. Transgender is de verzamelnaam voor iedereen die zich man en vrouw tegelijkertijd voelt, of tussen de seksen in zit. Meer informatie over transgender lees je bij het Continuum. Transseksueel zijn mensen die lichamelijk en juridisch van geslacht veranderen. Misschien wil je geen jongen nadoen, je wilt er een zijn. Je hebt het gevoel 'in een verkeerd lichaam te zitten'. Niks tegen vrouwen, maar jij bent er geen. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om van geslacht te veranderen, door een behandeling met hormonen en door operaties. Die behandeling vindt plaats in h het genderteam van Vrije Universiteit in Amsterdam. Die stap is echter groot. Het is heel logisch dat je vooraf en tijdens een transformatie met veel emoties en twijfels te maken krijgt. Steun uit je omgeving is erg belangrijk. Ook is er hulp in de vorm van een praatgroep of individuele gesprekken bij Humanitas. Specifiek voor vrouw-naar-man transgenders is er Het jongensuur, een laagdrempelige en gezellig groep voor vrouwen met jongensgevoelens en transjongens. 

Als je van vrouw naar man verandert, kan ook je seksuele identiteit veranderen. Als je op vrouwen blijft vallen, ben je voor de buitenwereld veranderd van lesbisch naar hetero. Voor jou maakt het niet uit, je blijft in principe jezelf. Hoewel je het vreemd kunt vinden om je opeens te moeten identificeren met een andere seksuele geaardheid. Je hebt gevochten om als lesbische vrouw 'anders' te kunnen zijn en nu ben je opeens 'normaal'. Of je vriendin wil misschien geen relatie met een man of je komt de vrouwenkroeg niet meer in omdat ze daar alleen vrouwen binnenlaten. In de lesbische scene lopen vrouwen rond die jongen willen worden, of het intussen al zijn. Als je een relatie met een transseksuele man krijgt, kun je soms ook twijfelen over je eigen identiteit. Ben je nu opeens hetero? Of kun je je lesbisch blijven voelen, ondanks je relatie met een transjongen? Maar misschien heb je het beste van beide: een vrouwelijke man die echt weet wat het betekent om ongesteld te zijn. Het kan ook zijn dat je een homoman wordt. Dat kan andere problemen opleveren: bijvoorbeeld, kan je wel man zijn als je geen echte piemel hebt. Humanitas heeft ook gespreksgroepen voor transmannen met homogevoelens. Lees meer over transseksualiteit in een nieuwe vrouw.

Lance: 'In het dagelijks leven ga ik soms werken met een das aan, maar dan ben ik geen drag king. Dan ben ik gewoon een mannelijke vrouw met een das. Ik voel me pas een drag king als ik bakkebaarden en een sikje aan heb. Maar er zijn nogal verschillende opvattingen over wat drag king nu eigenlijk is. Drag king zijn heeft voor mij te maken met begeerd worden. Dat heb ik echt gemist toen ik jong was. Ik was toen ook al een echte butch en als mannelijk meisje krijg je heel vaak te horen dat je lelijk bent. Je krijgt geen kans om op te treden of op een podium te staan en toch droom je er net als iedere puber van om te acteren of een rockster te zijn.' [Zij aan Zij, 2006-05, p. 29-30]

Maarten: 'Een partner gaat mee in transitie. Voor haar is het schrikken dat ze opeens met een heteroman zit opgescheept. Zeker als je als vrouwelijke vrouw hebt gevochten om geaccepteerd te worden als lesbienne. Maar mijn vrouw heeft voor zichzelf bepaald: Ik houd van deze persoon, en ik ben lesbisch, ook als de buitenwacht me niet meer zo ziet. Ik ben ook niet zomaar een heteroman, ik zit mijn hele leven al in de homowereld. We blijven dus een queer-stel.' [Zij aan Zij, 2005-04, p. 33]