Thema's

Biseksueel

Vrouwen die op vrouwen en mannen vallen, worden wel biseksueel genoemd. Hoe je je biseksuele gevoelens vormgeeft is persoonlijk.

Het maakt je misschien niet uit of je iets met een vrouw of een man hebt: je valt op mensen. Of misschien vind je juist andere dingen aan mannen leuk dan aan vrouwen: je hebt bijvoorbeeld graag seks met mannen, maar liever emotionele relaties met vrouwen. Ook kan het anders met mannen dan met vrouwen zijn, omdat een heterorelatie meer geaccepteerd wordt dan een relatie met een vrouw. Het gevoel voor een mannelijke of een vrouwelijke partner hoeft niet anders te zijn, hoe erop gereageerd wordt is wel verschillend. Biseksualiteit is een kwestie van gradatie: de ene bi-dame heeft vaker gevoelens voor mannen, de andere vaker voor vrouwen.

Sommige mensen zien het als een glijdende schaal: op de uiteinden staan de mensen die helemaal hetero, of helemaal homo zijn, daar tussenin vallen alle mensen die bi zijn: de één wat meer naar de homo-kant, de ander wat meer naar de hetero-kant. Of dit model voor jou werkt is persoonlijk. Je kunt ook denken: iedereen is in principe bi. Er bestaan veel vooroordelen over biseksualiteit: je kunt niet kiezen, je eet van twee walletjes, je bent seksueel hyperactief of onbetrouwbaar.

Dat heeft te maken met de neiging van de meeste mensen om de wereld in te delen in tegenstellingen: autochtoon/allochtoon, man/vrouw en hetero/homo bijvoorbeeld. Door die tegenstellingen lijkt het alsof er niks tussenin zit. Als je een man bent, kun je niet vrouwelijk zijn, je bent óf homo, óf hetero en kinderen of kleinkinderen van migranten blijft men vaak hardnekkig 'allochtonen' noemen, ook al zijn ze in Nederland geboren en getogen. Daarom is biseksualiteit vaak onzichtbaar: als je bi bent, word je ingedeeld bij het één of het ander, afhankelijk van je relatie op dat moment. Als je met een man bent, ziet men je als hetero, wanneer je met een vrouw bent, zou je lesbisch zijn. Dat kan betekenen dat je altijd moet uitleggen hoe het zit.

Maar misschien kan je het niets schelen wat anderen denken en laat je het gewoon zo. Ook onder lesbische vrouwen bestaan er vooroordelen over biseksualiteit. De angst dat een bi-vrouw hen vroeg of laat voor een man zal verlaten en daarmee voor 'de makkelijkste weg' kiest bijvoorbeeld. Maar als je alleen maar lesbische vriendinnen hebt, die je in de steek dreigen te laten omdat je iets met een man begint, is deze weg misschien niet de makkelijkste. En het idee dat bi-vrouwen per definitie minder trouw zouden zijn dan lesbische vrouwen is natuurlijk onzin. Ook je lesbische vriendin kun je aan een ander verliezen. Net als andere mensen zijn sommige bi-vrouwen monogaam, anderen niet. Ook biseksualiteit is een kwestie van identiteit en identificatie. Het is persoonlijk of je jezelf bi noemt.

Vraag twee vrouwen die ongeveer evenveel jongens als meiden in hun leven hebben gehad, of ze zich bi noemen, en de kans is groot dat nummer één 'ja' zegt en nummer twee zichzelf liever lesbisch noemt. Misschien wil nummer één niets uitsluiten, omdat ze met een man is, maar ook naar vrouwen verlangt. En misschien noemt nummer twee zich liever lesbisch vanwege de vooroordelen over biseksuelen, of omdat ze op dat moment met een vrouw is en een uitgebreide lesbische vriendinnenkring heeft. Ook zijn er vrouwen die zich liever hetero blijven noemen en misschien met een man trouwen om hun verwarrende gevoelens geen ruimte te geven.

Ben je bi, kijk dan eens bij het Landelijk Netwerk Biseksualiteit.

Martine: 'Ik was in mijn puberteit in de war. Ik fantaseerde over mannen maar werd hevig verliefd op de juf. Ik dacht: als ik ouder ben, wordt het vanzelf duidelijk. Maar dat werd het nooit. Na een workshop van het LNBi kon ik wel juichen, zo herkenbaar was het. Je kunt dus toch seks willen met mannen en vrouwen, terwijl je liever relaties hebt alleen met vrouwen. Ik raak geirriteerd als mensen zeggen dat ik lesbisch ben. Want ik voel me goed bij de omschrijving bi.' [Zij aan Zij, 2006-04, p. 28]

Christine: 'Ik wist het toen ik verliefd was op een man en me realiseerde dat ik tegelijkertijd ook verliefd was op een vrouw. Ik hield van allebei om dezelfde en ook verschillende redenen. Ik wist dat ik bi was, toen ik me kon voorstellen dat ik met ieder van hen apart een relatie zou kunnen hebben. Ik twijfelde niet meer over de vraag of ik een lesbo was in de kast, of een hetero met experimenteerdrang. Het voelde als een natuurlijk deel van mij.' [Zij aan Zij, 2006-04, p. 28]

Warda: 'Ik denk dat mijn vader een hartverzakking krijgt en mijn moeder depressief wordt, wanneer ze te horen krijgen dat ik niet alleen op mannen maar ook op vrouwen val, maar ik ga er niet van uit dat ik het ze ooit zal moeten vertellen. De kans dat ik gewoon verliefd word op een man en kindertjes krijg, is immers groot. En ook al zou ik met een vrouw oud willen worden, dan nog vertel ik het ze niet.' [Mijn geloof en mijn geluk, p. 77]

Selma: 'Een relatie met een vrouw geeft mij veel meer warmte en genegenheid dan een relatie met een man. Ook op seksueel gebied is het veel lekkerder en veel fijner. Het heeft veel meer impact op me. Bij een man mis ik toch iets wezenlijks. Als ik met een vrouw aan het vrijen ben, heeft dat veel meer diepgang, het is veel meer een totaalgebeuren, geestelijk én lichamelijk. Eigenlijk is het niet alleen seksueel, het is een complete ervaring, zo vanzelfsprekend, zo heerlijk, zéker niet te vergelijken met wat ik met een man ooit ervaren heb.  [Zij aan Zij, 2001-8, p. 27]