Thema's

Lesbisch

In principe is de indeling simpel: als je als vrouw alleen op vrouwen valt ben je lesbisch. Als je alleen op mannen valt ben je hetero en als je mannen en vrouwen aantrekkelijk vindt, ben je biseksueel. Maar is lesbisch zijn niet meer dan gevoel?

Homoseksualiteit heeft verschillende kanten: het is gevoel, gedrag, identiteit en lifestyle. Gevoel is duidelijk: je voelt vlinders in je buik voor een lerares of een vriendin. Je zoent met een meisje en bedenkt: ik ben anders. Of je loopt al jaren met dat gevoel rond en weet het pas zeker als je voor het eerst een vriendin hebt. Gedrag is wat je met je gevoel doet. Niet iedereen met gevoelens voor vrouwen gaat ook relaties aan met vrouwen. Sommige lesbische vrouwen zijn laatbloeiers of gaan relaties aan met een man en komen er tijdens de relatie achter dat ze op vrouwen vallen. Lees hier meer over deze Orpheus-relaties.

Identiteit heeft met identificatie te maken. Noem je jezelf lesbisch? Identificeer je je met The L Word? Lees je de Zij aan Zij? Ben je lid van Fem Fusion? Heb je lesbische vriendinnen of zit je op een club voor lesbische meiden? Ga je naar de vrouwenkroeg? Identiteit hangt dus ook af van je lifestyle: je kleding, je vrienden, je bronnen. Dat betekent niet dat lesbisch zijn vast staat. Je kunt niet zeggen: alle lesbische vrouwen doen of dragen dit. Je kunt het zelf invulling geven. Ook betekent het niet dat je, eenmaal lesbisch, nooit meer met een man naar bed kunt. Het is persoonlijk. Sommige vrouwen noemen zich lesbisch omdat ze vanaf jongs af aan al wisten dat ze met een vrouw wilden zijn. Anderen hebben vriendjes gehad, maar later de ware (v) gevonden. Een deel van hen noemt zich lesbisch omdat ze 'thuis zijn gekomen' bij hun vriendin, een ander deel zegt bi te zijn, omdat ze hun relatie met een jongen niet willen afdoen als betekenisloos. Weer andere vinden 'lesbisch' een rotwoord, en verzinnen een eigen term of benoemen het niet.

Anne (43): 'Dat ik uiteindelijk voor mijn lesbisch zijn durf te gaan staan is voor mij een enorme bevrijding. 'Je komt thuis' is een term die vaker wordt gebruikt, maar zo voelt het ook. Er is niets meer wat ik hoef te verbergen, dit ben ik en dit is een heerlijk open en vrij gevoel.' [Zij aan Zij, 2007-03, p. 23]