Thema's

Zelfdoding

Zelfdoding ofwel suïcide komt relatief vaak voor onder lesbische en biseksuele meiden en vrouwen, vooral onder jongeren. Een laag zelfbeeld is de oorzaak.

Voor veel lesbische en biseksuele vrouwen en meiden is de een moeilijke periode. Je voelt je vaak eenzaam en hebt moeite je homoseksualiteit te accepteren. Vooral als je omgeving er moeite mee heeft. De meeste jongeren vinden het moeilijk om hun ouders of vrienden of klasgenoten te vertellen dat ze lesbische of homoseksuele gevoelens hebben. Als lesbische of biseksuele vrouw hoor je tot een minderheidsgroep. Je krijgt te maken met maatschappelijke vooroordelen. Dat geeft spanningen in jezelf, ook wel genoemd. Je zoekt manieren om met die vooroordelen om te gaan. Je kunt je daardoor heel onzeker voelen en weinig hebben. Je keert je in jezelf, walgt van jezelf en hebt misschien extreem positieve of negatieve ideeën over het feit dat je bij een minderheidsgroep hoort. Je is klein. Je voelt je vaak of je wilt jezelf verwonden, dat heet.

Cijfers

Uit diverse buitenlandse onderzoeken blijkt dat lesbische vrouwen en homoseksuele mannen een verhoogde kans lopen om zichzelf te doden. De cijfers zijn verschillend en spreken elkaar soms tegen. Maar de trend is duidelijk. 33% tot 45% van de homo's, lesbo's en biseksuelen in Vlaanderen heeft tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten. 25% van de lesbische meisjes doet daadwerkelijk een poging tot zelfdoding. Dat is vijf maal zo hoog als bij heteromeisjes. 12,4% van de homojongens onderneemt daadwerkelijk een zelfmoordpoging. Dat is meer dan twee maal zoveel als bij heterojongens. De Vlaamse Holebifederatie begon naar aanleiding van deze cijfers in 2007 een speciaal preventieproject lesbo en homo's, samen met het Centrum ter preventie van zelfmoord. Frans onderzoek van Marc Shelly en David Moreau uit 2005 laat zien dat lesbo's, homo's en biseksuelen zichzelf dertien keer zo vaak doden als heteroseksuelen uit dezelfde leeftijdscategorie en met dezelfde sociale achtergrond. In Frankrijk is zelfmoord bij jongeren tussen 25 en 34 jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Nederlands onderzoek op basis van het Nemesis-onderzoek van het Trimbos-instituut meldt dat homomannen vijf keer vaker dan heteromannen zelfmoord overwegen. Tussen lesbische en heterovrouwen werd geen verschil gemeten. Discriminatie veroorzaakt bij homomannen een zeven tot acht keer grotere kans op zelfmoordgedachten. 

Tips

  • Worstel je met zelfmoordgedachten? Praat erover met anderen, blijf er niet in je eentje mee rondlopen. Neem een paar mensen uit je omgeving in vertrouwen.
  • Voor Nederland neem contact op met Gay & Lesbian Switchboard: www.switchboard.nl of telefoon 020-623 65 65.
  • Voor Vlaanderen neem contact op met: zelfmoordlijn 02-649 95 55; holebifoon 09-238 26 26 of vragen@holebifoon.be;
    holebifederatie 09-223 69 29 of info@holebifederatie.be