Thema's

Rolmodellen

Vrouwen die de regels breken waar een vrouw aan moet voldoen. Die openlijk voor hun liefde voor vrouwen uitkomen. Succesvolle vrouwen, mooie vrouwen, sterke vrouwen. Door hen weet je dat je niet de enige bent. Je wilt zo zijn als zij.

Een rolmodel is iemand met wie je jezelf kunt vergelijken, op wie je graag wilt lijken, tegen wie je opkijkt of iemand die je moed geeft. Het zijn mensen in het dagelijks leven of bekende mensen op tv. Soms bewonder je je rolmodel zo dat het voelt als verliefdheid. Vaak zijn het sterke vrouwen ' of mannen ' die hebben moeten knokken om iets te bereiken. Je bewondert ze omdat ze iets durven, iets bereiken of heel goed zijn in hun vak. Een rolmodel is niet per se openlijk lesbisch te zijn.

Het kan ook iemand zijn van wie je het vermoedt of iemand die op een andere manier tegen de stroom ingaat. Een vrouw in een mannenberoep bijvoorbeeld of een vrouw alleen. Ook hoeft het niet een bestaand persoon te zijn. Je kunt je spiegelen aan een personage in een boek of een actrice. Het is gelukkig steeds makkelijker om goede lesbische voorbeelden te vinden. Op school kom je ze misschien weinig tegen. Maar in films, in boeken en op tv kun je ze wel vinden. De serie de L-word heeft veel bijgedragen aan zichtbaarheid van lesbische vrouwen. De personages zijn goede rolmodellen. In het dagelijks leven kan het moeilijker zijn om vrouwen te vinden die hun eigen weg gaan. Misschien wel lesbisch zijn. Je vermoedt het misschien van de gymjuf, maar zij is er niet open over.

Misschien heb je een homo-oom of een lesbische buurvrouw, maar niet iedereen is uit de kast. Met iemand in je omgeving die je bewondert en vertrouwt kun je eens praten over je gevoelens. Je kunt haar vertellen dat je wat voor meiden voelt en je vragen en twijfels aan haar voorleggen. Juist omdat ze ook een ander pad heeft gekozen dan het traditionele, zal ze je begrijpen. Je kan ook iemand mailen die je bewondert, of naar de L-word Convention om de actrices in levende lijve te ontmoeten.

Als je lesbisch of bi bent, voldoe je zelf niet aan de standaard-norm. Dat kan zwaar zijn, maar het maakt ook dat je een breder perspectief op liefde en relaties krijgt. Een nieuwe kijk op de wereld, ruimte voor jezelf en je verlangens.  Word zelf een rolmodel! Als je op meiden valt en daar niet moeilijk over doet, kun je een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Jongere meiden of meiden die er nog niet voor uitkomen kunnen zich dan spiegelen aan jou. 

Cindy (30) is helemaal weg van Bianca van Big Brother 2: 'Ik ben fan van haar geworden toen ze tijdens een aflevering bekende dat ze biseksueel is. Door haar ben ik na gaan denken waarom ik me niet prettig voel in relaties met mannen. Ik heb daarna zoveel mogelijk interviews met Bianca gelezen. Ik wilde weten hoe haar vrienden op haar relaties met vrouwen reageren. Door haar heb ik de moed gehad om zelf voor mijn biseksualiteit uit te komen.⿝ [Humanist, zomer 2001, p. 56 ] J

udith: 'Ik ging stage lopen in een opvanghuis. De coördinator van het opvanghuis was ook lesbisch en ging daar heel mooi mee om. Niet dat ze ermee te koop liep, het was er gewoon, heel subtiel. Het was een vanzelfsprekendheid. Dat was een uitnodiging voor mij. Tot die tijd dacht ik vaak negatief over mijn gevoelens voor vrouwen, dacht dat het gewoon niet kon. Nu liet zij mij een andere kant zien, waarbij het niet alleen maar verkeerd of slecht was. Dat gaf me moed.⿝ [Madam, 1999-2, p. 15 ]

Kerstin uit 'Wie is de mol': 'Ergens hoop ik dat ik voor jongere meisjes iemand kan zijn om zich aan te spiegelen. Ik was op m'n vijftiende ook blij dat mijn ouders Jos Brink zo'n énige vent vonden.⿝ [Zij aan Zij, 2002-4, p. 31]