Thema's

Sorry zeggen

Wanneer je ruzie hebt gemaakt, je niet aan afspraken hebt gehouden, of je vriendin op een andere manier hebt gekwetst, is het belangrijk om sorry te zeggen. Dat kan lastig zijn maar het werkt echt.

Sorry zeggen is niet altijd makkelijk. Je wilt niet toegeven dat je fout zat, je hebt in jouw ogen niks verkeerds gedaan. En je vindt het niet nodig. Of je bent te trots om toe te geven dat je fout zat. Je vindt sorry zeggen een afgang en krijgt het niet uit je mond. Toch kan het voor haar en ook voor jou goed zijn om toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Ze kan je pas vergeven wanneer je je verontschuldigingen hebt aangeboden. Als jullie met elkaar verder willen, kan het een stap zijn in het verwerken van de gebeurtenissen. Misschien is het gelijk over zodra je 'sorry' zegt, misschien duurt het wat langer voordat je vriendin je vergeven heeft. Dat is afhankelijk van wat je precies gedaan hebt en van haar vergevingsgezindheid.

Ook als het inmiddels uit is, is het belangrijk om sorry te zeggen. Je accepteert daarmee dat je fouten hebt gemaakt, je voelt je misschien minder schuldig en kunt het beter afsluiten. Ook vrouwen met wie je geen relatie hebt, maar wel seks, kun je beter je excuses aanbieden, mocht dat nodig zijn. Zo kun je ze recht in de ogen kijken wanneer je ze weer tegen komt.  Wanneer iemand sorry tegen jou zegt, neem het dan van haar aan. Vertrouw erop dat ze het meent. Ze ziet blijkbaar in dat haar gedrag jou heeft afgeschrikt, of pijn heeft gedaan, en heeft daar spijt van. Er is een verschil tussen vergeven en het accepteren van excuses. Wanneer ze je zo gekwetst heeft, dat je haar niet kan vergeven, laat haar dan merken dat je haar excuses wel accepteert. Wees niet te trots daarvoor: het zal haar misschien ook moeite kosten om sorry te zeggen. En je erkent daarmee de moeite die ze neemt. Als je haar wel vergeeft, zeg dat dan ook: maak het weer goed. Geef haar opnieuw een kans.