Thema's

Nee zeggen

Zeggen dat je iets niet wilt, is even belangrijk als zeggen dat je iets wel wilt. Nee zeggen mag op ieder moment: het is jouw lichaam, jij bepaalt wat ermee gebeurt.

Bij seks geldt niet dat als je A zegt, je ook B moet zeggen. Je mag van mening veranderen. Grenzen zijn persoonlijk: bij iedere vrouw liggen ze ergens anders. Tegelijkertijd kan het lastig zijn: je wilt de ander niet teleurstellen. Als je vantevoren weet wat je wél en wat je niet wilt, kun je dat al duidelijk maken. Daar kun je later op terugkomen als je vriendin toch iets dreigt te doen wat je niet wilt. Nee zeggen is dan minder lastig. Je hebt het eerder al aangekondigd.  Als je eenmaal bezig bent, kun je het lastiger vinden. Je denkt dat de ander je preuts vindt of je vindt zelf dat je zeurt. Dat is niet zo, jouw grens is jouw grens. Je wilt gewoon even niet. Dat mag. Je hoeft ook niet precies te weten of te verantwoorden waarom. Zij moet daar rekening mee houden. En waarschijnlijk wil ze dat ook. Daar wordt de seks alleen maar beter van!  Hoe relaxter jij je nee laat klinken, hoe minder moeite zij ermee zal hebben. En andersom: je vat een 'nee' van je lover minder persoonlijk op als ze er een grapje over maakt, dan als ze dramatisch doet.

Een tip: als je nee zegt, zeg dan ook wat je wél wilt. Je wil bijvoorbeeld niet dat ze je penetreert of je borsten aanraakt. Maar likken is jouw manier van klaarkomen. Zeg dat dan. Je kunt ook nee zeggen door middel van lichaamstaal. Je stopt haar hand, wanneer ze je te diep neukt, je draait je hoofd weg als je niet meer wilt zoenen of wendt je van haar af wanneer je helemaal niet meer wilt vrijen. Dat zijn duidelijke signalen. Vanzelfsprekend: respecteer haar grens. Als ze je vraagt om een bepaalde plek niet aan te raken, doe dat dan ook niet. Belangrijk is: weten waar je grenzen liggen. Niet altijd makkelijk! Soms kom je er pas achter op het moment dat een ander ze overschrijdt. Soms merk je het pas achteraf: dat had ik liever niet gedaan. Je houdt dan een rotgevoel over aan seks. Lees hier meer over problemen met seksualiteit. Soms zeg je nee, omdat je iets niet durft. Je wil niet gelikt worden omdat je denkt dat je niet lekker ruikt. Je kunt nee zeggen, maar je kunt ook even gaan douchen of haar om bevestiging vragen: 'Als je vindt dat ik stink, moet je het zeggen hoor.' De reden is dus van belang: waarom wil je het niet? Reken erop dat je minnares je daar om vraagt. Je hoeft haar niet te antwoorden, maar het kan je ook opluchten om dan even te zeggen wat er aan de hand is. 'Oh, mijn vorige vriendin wilde altijd dat ik dat deed.' 'Ik wil je niet likken omdat ik je nog niet goed ken.' Of: 'Ik vind dat gewoon geen prettig gevoel.' Wel zo helder.