Thema's

Afspraken maken

Afspraken maken over seks, voor romantici klinkt het gek. Maar het kan prettig zijn om af te spreken wat je waar, wanneer en hoe vaak met elkaar gaat doen. Ook kun je afspraken maken over monogamie of niet. Een afspraak geeft veiligheid.

Maak je een afspraak dan weet je van tevoren hoe ver je gaat en wat je van de ander kunt verwachten. Dat kan veilig zijn als je met iemand vrijt die je niet kent, of wanneer er pijn of machtsverschillen spelen. Ook in een relatie kun je afspraken maken. Bijvoorbeeld over monogamie en vrijheid, maar ook over bepaalde seksuele handelingen. Niet iedereen houdt van afspraken. Sommige vrouwen laten het liever op z'n beloop en laten indirect en impliciet merken wat ze willen en verwachten. Andere vrouwen krijgen het van afspraken benauwd en doen er alles aan om ze te breken. Bedenk dus of het wat voor jou is. Afspraken maken klinkt simpel, maar dat is het niet. Het heeft met heel veel dingen te maken zoals zelfkennis, onderhandelen en kunnen formuleren wat je wilt. Meestal weet je in theorie wel hoe het zou moeten, maar kun je het in praktijk maar moeilijk uitvoeren.

Hoe maak je afspraken?

Bedenk goed wat je wilt. Is die knappe one night stand daadwerkelijk voor een nachtje of houd je het liever open, zodat je haar aan het ontbijt een tweede afspraakje kunt ontlokken? Wil je een monogame relatie, of beperkt dat je te veel? Ook bij afspraken over een vrijpartij moet je bedenken wat je wilt: wat wil je dat zij bij jou doet? Wat wil jij bij haar doen? Wees eerlijk en redelijk wanneer je het aan je (seks-) partner voorlegt. Eerlijk naar je zelf en naar haar. Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Als je het heerlijk vindt om te versieren, beloof dan geen monogamie. Zeg niet iets, omdat je je vriendin een plezier wilt doen of omdat je liever anders zou willen zijn. En redelijk: als zij van jou trouw moet zijn, kun je niet verwachten dat jij maar wat mag flierefluiten. Spreek je je verlangens uit. Begin het gesprek met jouw wensen, of vraag haar naar de hare. Vul niet voor haar in wat zij wil. Zeg liever: 'Ik wil graag een relatie waarin we elkaar seksueel vrij laten.' In plaats van: 'Ik wil een open relatie, dan kun jij ook lekker flirten.' Zeg  liever: 'Ik wil een spel spelen waarin ik alles kan loslaten en jij mij leidt.' dan: 'Jij bent zo'n dominant type, je wilt mij vast wel overheersen.' Als je voor één keer met iemand wilt vrijen, omdat je een vaste relatie hebt, zeg dat dan ook: 'Dit is voor een nachtje. Ik wil alleen met je vrijen.' Pas op: je wensen en behoeftes kenbaar maken is niet hetzelfde als dwingen, dreigen of chanteren. Uitspraken in de trant van 'Als je het waagt om een ander aan te raken, maak ik het acuut uit', hebben een heel andere uitwerking op je relatie dan: 'Ik denk niet dat ik het trek, als je vreemd gaat.' Luister goed en veroordeel niets. Als zij iets lekker vindt waar jij niets in ziet, zeg dat dan op een vriendelijke manier. Onderhandel, eventueel met bedenktijd. Als je geliefde graag pijn wil ervaren en jij hebt nog nooit iemand geslagen, is het logisch dat je erover wilt nadenken. Zoek informatie of praat erover met een vriendin. Bedenktijd kan opwindend zijn. Uitstel van genot. Je hebt verteld over jouw fantasie waarin zij je van achteren neukt met een dildo. Daar moet ze over nadenken en jullie hebben nog geen dildo in huis. Intussen denk je eraan, kom je er samen op terug.

Als je allebei wat anders wilt

Als je er niet uitkomt, is het lastiger. Zij wil iets dat jij niet kan bieden, of andersom: zij kan niet aan jouw vraag voldoen. Je hebt een monogame relatie, maar jij wilt afspreken dat je wel met anderen mag zoenen. Je vriendin vindt dat geen goed idee, maar wil er wel met je over praten, omdat ze bang is je te verliezen. Het gesprek gaat dan over of, waar en met wie je zoent en hoe vaak. Hoeveel wil je weten als partner? Stel je de situatie zo concreet mogelijk voor, probeer je alle consequenties voor te stellen. Bedenk, hoe reageer ik in zulke omstandigheden? Misschien weet je dat niet, omdat je zo'n situatie nog nooit hebt meegemaakt. Dat kun je ook zeggen. Als het heel belangrijk is, ga voor een compromis. Wel met anderen zoenen, maar nooit als de ander erbij is en nooit met vriendinnen. Is het minder belangrijk, dan beslist degene die niet wil. Bedenk dus: hoe belangrijk zijn deze wensen voor jou? Gaat het om een fantasie of om een levensstijl? Kun je er vanaf zien? Hoeveel is deze vrouw je waard? Als je beslist om je verlangens aan de kant te zetten, neem het haar dan niet kwalijk. Zij is niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Jij kiest er immers zelf voor om in te schikken en je fantasieën niet uit te voeren.

Houd je eraan

Als je afspraken hebt gemaakt, probeer je eraan te houden. Afspraken maak je in vertrouwen met elkaar. Toon haar je vertrouwen. Doe je het niet, dan loopt je relatie deuken op. Ze zal niet weten of ze je in de toekomst kan geloven op je woord. Maar: afspraken geven je nooit honderd procent zekerheid. Wat je ook afspreekt, je partner kan altijd verliefd worden op een ander of een keertje met iemand anders vrijen. Ook kun je van mening veranderen. Verander dan nooit in je eentjes de regels, maar stel het aan de orde. Bespreek opnieuw jullie verlangens.